Kúpeľnícka realita: Štát posiela penzistov ku Kollárovi, Trstenskému a Machynovi

Štát platí penzistom príspevok na rekreáciu. Smú ho však využiť v zariadeniach patriacich kontroverzným podnikateľom, či šéfovi OZ Kovo

Je podľa vás normálne, že štát dotuje len pobyty vo vybraných zariadeniach?

Aj tento rok dostane zhruba jedenásť tisíc dôchodcov 50 - eurový  príspevok na rekreáciu. Tento príspevok dostávajú seniori, ktorí sú členmi Jednoty dôchodcov, Odborového zväzu potravinárov alebo Konfederácie odborových zväzov.

Dôchodca môže štátny príspevok využiť len vo vybraných zariadeniach. Okrem neslobody výberu penzistu na tomto fakte zaujme hlavne vlastnícka štruktúra niektorých zariadení, ktorým štát príspevok prepláca.

 

Kúpele v Trenčianskych Tepliciach zas vlastní známy konkurzný podnikateľ a spoluzakladateľ Istrokapitalu Zoroslav Kollár. Kúpele v Turčianskych Tepliciach zas vlastní bývalý šéf Slovenskej poisťovne známy napríklad z kauzy SwissLeaks Mikuláš Trstenský.

 

Jednota dôchodcov posiela svojich členov do ôsmich kúpeľných zariadení: Bardejovské kúpele, Dudince, Kúpele Nimnica, Trenčianske Teplice, Tatranské zruby, Slovenské liečebné kúpele Turčianske Teplice, Prírodné kúpele Číž a Kúpele Lúčky. Hotelovo rekreačné zariadenie Tatranské zruby prevádzkuje firma, v ktorej čele sedí syn Jozefa Ráža – Štefan, ktorý je aktívny v politike a manažuje niektoré štátne firmy vo farbách vládneho Smeru. Kúpele v Trenčianskych Tepliciach zas vlastní známy konkurzný podnikateľ a spoluzakladateľ Istrokapitalu Zoroslav Kollár. Kúpele v Turčianskych Tepliciach zas vlastní bývalý šéf Slovenskej poisťovne známy napríklad z kauzy SwissLeaks Mikuláš Trstenský.

 

 

„Ministerstvo postupuje pri výbere subjektov poskytujúcim dotáciu na podporu rekondičných aktivít pre seniorov v súlade so zákonom. Žiadosti o poskytnutie dotácie sú hodnotené z odborného i formálneho hľadiska a posudzuje ich komisia MPSVR SR na to zriadená,“ konštatuje tlačové oddelenie ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny, ktoré o dotáciách pre oddych penzistov rozhoduje.

Cez odborový zväz potravinárov sa môže na rekreáciu dostať 800 dôchodcov. Ten bude ponúkať svoje zariadenie na Orave Penzión Oravská horáreň. Konfederácia odborových zväzov ešte nemá uzatvorený tender a jej hovorkyňa Martina Nemethová tvrdí, že nevie kto bude pobyty ponúkať.

 

Čítajtie tiež: Splní Glváč sľub? Projekt Mokys mešká už desať rokov

 

S najväčšou pravdepodobnosťou ponúknu sieť hotelov Sorea. Tú vlastní samotný šéf najsilnejších slovenských odborov Emil Machyna. Na otázku biztweet.eu, či mu nepríde zvláštne, že posiela členov svojho združenia so štátnym príspevkom do zariadení, z ktorých sám profituje, neodpovedal.  

 

 

Nie je to tak dávno, čo rekondičné pobyty organizovala len samostatná Sorea. V roku 2011 sa financovanie rozdelilo medzi Jednotu dôchodcov a Konfederáciu odborových  zväzov. Soreu to ale nijako výrazne neovplyvnilo, keďže sa ich hotely ponúkajú aj naďalej.

Ceny pobytov sa po odrátaní dotačnej čiastky pohybujú vo výške 70 – 125 eur. Pre majiteľov rekreačných zariadení teda predstavuje rekreácia penzistu stále slušnú príležitosť zárobku. 

 

 

 

Spoluautori: Hana Šútorová, Tomáš Lemešani

 

 

Čítajte viac: 

Splní Glváč sľub? Projekt Mokys mešká už desať rokov

Košičania tento rok doplatia desať miliónov pre schránku J&T

Združenie hodnotiace autobazáre spolupracuje s AAA Auto. Financovanie odmieta

Na slovenských letiskách poskytuje služby schránková firma českého miliardára, ktorý sa ukrýva pred políciou

Košické železiarne vraj stále spoluvlastní Slovák. Môže ísť o Kamarása

Zoroslav Kollár: Milovník histórie a rýchlych áut je označovaný za konkurzného mafiána

Trnka sa zrejme trestu za Glance House vyhne. Prokuratúra má posledné týždne

Nezávislé a rýchle vyšetrenie Gorily? Na Slovensku je to len pekné prianie

Prezident tají čo robí doma v Poprade. Lieta tam za štátne

Biely kôň ovláda na Slovensku desiatky firiem. Robí pre HMG aj Slaviu Capital