Združenie hodnotiace autobazáre spolupracuje s AAA Auto. Financovanie odmieta

Združenie SOVA hodnotiace autobazáre je partnerom AAA Auto. To, že by bolo nejak ovplyvňované obe strany odmietajú

Môže byť podľa Vás združenie SOVA ovplyvňované spoluprácou s AAA Auto?

SOVA je združením zameraným hlavne na upozorňovanie na nekalé praktiky predajcov ojazdených áut. Na Slovensku ho riadi jediný človek, no aj tak nadobudlo vážnosť posväcovanú českým ministerstvom průmyslu. To na štúdiách a článkoch SOVY stavia nový zákon, ktorý robí z pretáčania tachometrov trestný čin.

Na prvý pohľad pozitívna činnosť združenia však sebou nesie jeden tieň. A doposiaľ sa s ním SOVA nedokázala vysporiadať. Ako sa potvrdilo aj pri prieskume biztweet.eu, propagačné letáky SOVA, obsahujúce inzerciu, sú rozmiestnené v predajniach AAA Auto. 

 

 

„Tento predajca, pokiaľ viem, používa odkaz na naše združenie vo svojich reklamných letákoch, a to úplne zadarmo. Pre prípadných záujemcov o kúpu vozidla je to myslím dobrou príležitosťou k preštudovaniu si dôležitých zásad pri nákupe bazárového auta,“ informuje Július Petrus, predseda SOVA.

Na tom, že letáky SOVY nájdete v celom Česku a Slovensku jedine v predajniach AAA Auto ani na tom, že AAA Auto zdarma poskytuje SOVU reklamu, za ktorú by si iní aj radi priplatili teda šéf občianskeho združenia nevidí nič zvláštne. Rovnako ako mu pripadá rozumné, že na Slovensku bojuje vo farbách českého združenia, odkiaľ AAA Auto pochádza pričom sa hovorí, že autobazár české združenie SOVA aj zakladalo.

„Aktivity Sdružení SOVA považujeme za pozitivní, protože toto sdružení dlouhodobě upozorňuje na triky a podvody na trhu ojetých aut a usiluje o jeho transparentnost, a má tedy v oblasti edukace zákazníků, regulace trhu a nutných změn legislativy podobné cíle jako naše společnost. Proto jsme například umožnili distribuci jeho příručky pro bezpečnou koupi ojetiny na našich pobočkách a průběžně uvádíme na našem webu nebo v našich banerech webovou adresu stránek sdružení, kde mohou lidé nalézt rady pro bezpečnou koupi ojetého vozu,“ opisuje spoluprácu medzi združením a AAA Auto hovorca autobazárovej firmy Michal Häckl.

 

Čítajte tiež: AAA Auto má nového majiteľa. Bude expandovať v Poľsku a Rumunsku

 

Šéf SOVA dodáva, že mu príde normálnym aj fakt, že odkaz na jeho stránky využíva jedine AAA Auto. Keď sme sa ho pýtali, či SOVA takto spolupracuje aj s nejakým iným autobazárom, nevedel odpovedať. „Vôbec netušíme, o tomto prípade nás informovali naši priaznivci, táto otázka asi bude viac patriť automobilovým predajcom, či používajú odkaz na naše stránky,“ odpovedá za SOVU Petrus.

Ešte intenzívnejšie odmietajú obe strany informácie z viacerých zdrojov biznisu, ktoré hovoria o tom, že SOVA berie od AAA Auto aj financie. Rozpočet SOVA pokrýva základné fungovanie združenia, teda prevádzku webových stránok. Podľa šéfa združenia sa pohybuje v stovkách eur ročne, ktoré združenie čerpá z podpory, ktorú dostalo od spoločnosti Cebia.

 

 

Finančnú podporu SOVY odmieta aj AAA Auto.  „Žádné sdružení jsme nefinancovali a nefinancujeme. Obdobné nepodložené a zavádějící informace o naší společnosti šíří zpravidla konkurence, zejména z řad nepoctivých prodejců ojetých vozů, kterým vadí, že jsou jejich podvody odhalovány, někdo na ně upozorňuje a naše společnost dává těmto informacím prostor,“ obhajuje AAA Auto Michal Häckl.

Jeho argument podporuje napríklad fakt, že s hnutím SOVA viedla nepríjemný súdny spor konkurenčná sieť autobazárov ESA. Na otázky biztweet.eu sieť naviac neodpovedala.

Indície však pozorovateľa zase zneisťujú. Biztweet.eu sa, vzhľadom k ostrým reakciám autobazáru, ktorý počas písania článku najal spoločnosť PR Clinic, aby ovplyvňovala názory oboch spoluautorov textu, sústredil pozornosť na tie najjednoduchšie a najkvantifikovateľnejšie podozrenia.

 

 

To prvé sa nám naskytuje pri pohľade na stránky českej SOVY. Všetkých sedem najčítanejších článkov sa týka podozrení z podvodov v sieti najvýznamnejšej konkurencie AAA Auto – Auto ESA.

Tou ďalšou, ktorá nás zaujala je to, že o AAA Auto nenájdete v článkoch SOVY jedinú zmienku o podozrení z akýchkoľvek nekalých praktík. Už v len reláciách ČT – Černý Ovce, Reportéři ČT, či na internetových fórach pritom možno nájsť desiatky prípadov údajne nespokojných a podvedených zákazníkov.  „Podvody voči platnej legislatíve sme nezaznamenali, ale každoročne pomáhame riešiť niekoľko prípadov zákazníkov tejto spoločnosti, ktorí sú nespokojní s výsledkom reklamácie,“ hovorí, prečo o „áčkach“ nepíšu Július Petrus, šéf slovenskej SOVY. Prečo o problémoch zákazníkov s AAA Auto, na rozdiel od prípadov iných autobazárov, neuvádza SOVA vo svojich správach nič, však nevysvetlil.

 

 

Spoluautori: Veronika Petrášová, Tomáš Lemešani

 

 

 

Čítajte viac:

AAA Auto má nového majiteľa. Bude expandovať v Poľsku a Rumunsku

Ako vyzerá deň kráľovnej ojazdených áut

Je pokuta pre Mototechnu iba šikanou? Dcéra AAA Auto čelí vážnym obvineniam

Na pozemky predajcu luxusných áut Auto Bavarija sa vrhli veritelia

Vyhli sa čudnému konkurzu. Autoalles dostáva druhú šancu

Na slovenských letiskách poskytuje služby schránková firma českého miliardára, ktorý sa ukrýva pred políciou

Košické železiarne vraj stále spoluvlastní Slovák. Môže ísť o Kamarása

Trnka sa zrejme trestu za Glance House vyhne. Prokuratúra má posledné týždne

Nezávislé a rýchle vyšetrenie Gorily? Na Slovensku je to len pekné prianie

Prezident tají čo robí doma v Poprade. Lieta tam za štátne

Biely kôň ovláda na Slovensku desiatky firiem. Robí pre HMG aj Slaviu Capital

Dvacetičlenný řád chce pozemky za miliardy. Restituce přinášejí spory