Košické železiarne vraj stále spoluvlastní Slovák. Môže ísť o Kamarása

Peter Kamarás a ľudia z Penty vraj stále profitujú z U.S.Steelu v Košiciach. Napojení naň majú byť cez Holandsko

Podľa anonymných správ, ktoré po redakciách slovenských médií opakovane posiela neznámy autor majú byť niektorí ľudia blízki finančnej skupine Penta Investments stále majetkovo napojení na zisk košických železiarní U.S.Steel.

Podľa podobnej správy, ktorú dostal biztweet.eu môže byť medzi spoluvlastníkmi továrne aj známy slovenský podnikateľ Peter Kamarás. Podiel z košických ziskov mu má byť vyplácaný cez osoby v holandskej firme U.S.Steel Global Holdings I B.V.

 

 

Informáciu nie je možné kvôli neverejnému záznamu v holandskom obchodnom registri overiť, Kamarás tam vraj naviac nefiguruje priamo. Je ale známe, že košické železiarne vyplácajú zisk americkej materskej firme práve cez holandskú firmu. K jej vlastníckej štruktúre sa americká oceliarska spoločnosť dlhodobo nevyjadruje.   

Kamarás mohol v štruktúre firmy ostať ešte z predrezešovských a porezešovských čias. Okrem toho, že jeho firma stále železiarňam dodáva železnú rudu, mal Peter Kamarás aj jeho syn Juraj Kamarás čo do činenia aj so samotným chodom fabriky. A to aj v čase kedy sa vedelo o vyvádzaní majetku továrne. „Mali sme s nimi spoločné obchody. Sú racionálni a vieme spolupracovať,“ povedal pre Trend v roku 2002 na margo spolupráce Penty a Juraja Kamarása so spriazneným Ladislavom Krajňákom partner finančnej skupiny Jaroslav Haščák.

 

Čítajte tiež: Trnka sa zrejme trestu za Glance House vyhne. Prokuratúra má posledné týždne

 

Peter Kamarás, „železný“ podnikateľ z Košíc v súčasnosti čelí vážnym obvineniam a veľkému odškodnému 100 miliónov amerických dolárov. Obvinenie padlo zo strany amerického Esmark Europe BV. Spoločnosť podala na podnikateľa 2.3. 2015 žalobu na súde v Pensylvánií. Dôvodom je údajné zmarenie privatizácie srbských Železiarní Smederevo práve Petrom Kamarásom. Je mu taktiež vyčítané zneužitie dôverných informácií a nekalé obchodné praktiky.

Spoločnosť Esmark Europe si stojí za názorom, že po dobu desiatich mesiacov, teda v čase, keď vykonávala v železiarňach hĺbkovú kontrolu spoločnosti, Peter Kamarás s ňou spolupracoval ako investor a splnomocnenec. A tak sa mu naskytla príležitosť dostať sa ku dôverným informáciám o budúcej obchodnej a finančnej stratégii firmy. Esmark chcel v rámci nej presadiť transparentnosť a trhové ceny.

 

 

V súťaži o prevzatie podniku bol Esmark ešte v januári (2015) jediným oprávneným uchádzačom. Avšak mesiac na to srbská vláda zrušila predaj. Prsty v tom mal mať Kamarás. Motívom jeho konania mala byť snaha udržať si kontakty, vďaka ktorým mohol dodávať železiarňam suroviny za omnoho vyššie ceny, než bola ich trhová.

A takisto suroviny s pochybnou kvalitou. Je známe, že v Košiciach vlastní Kamarás podnik Pikaro, ktorý sa zaoberá práve kúpou a predajom železnej rudy.

 

 

Srbsko odkúpilo Železiarne Smederevo od amerického skupiny United States Steel Corp. (U.S. Steel) v roku 2011 za symbolickú cenu jeden dolár. Avšak pôvodne v roku 2003 U.S. Steel firmu získal za 23 miliónov amerických dolárov (viac ako 20 miliónov eur).

Symbolické odovzdanie továrne do rúk vlády nasledovalo po mnohonásobných problémoch s prepadmi tržieb srbskej fabriky, ktorá mala byť pre Američanov spolu s košickým U.S.Steelom zlatou baňou.

 

Srbská vláda po neúspešnom predaji rozhodla, že to bude manažérsky tím, ktorý bude viesť Železiarne Smederevo. A práve Peter Kamarás by sa mal postaviť na čelo manažmentu

 

Americkí majitelia neplnili ani investičné plány, ku ktorým sa pri privatizácii zaviazali a tak na nich vláda tlačila, aby dohody začali plniť, alebo z firmy vycúvali.

Srbská vláda po neúspešnom predaji rozhodla, že to bude manažérsky tím, ktorý bude viesť Železiarne Smederevo. A práve Peter Kamarás by sa mal postaviť na čelo manažmentu. Nové vedenie však dostalo podmienku, podľa ktorej nemôže prepustiť ani jedného z päťtisíc robotníkov.

 

 

Okrem už spomínanej spoločnosti Pikaro Peter Kamarás vlastní, alebo má podiel v ďalších firmách, všetkých zameraných na metalurgiu.

Jeho syn Juraj Kamarás začínal takisto v železiarskom priemysle. Išlo najmä o nákup železnej rudy, ktorú nakupoval z Ruska či Ukrajiny za viac než výhodnú cenu. Bol pritom členom Fondu národného majetku. Ako sponzor HZDS nadobudla väčšie bohatstvo ešte v predrezešovských VSŽ Košice, keď im dodával železnú rudu z Ruska a Ukrajiny. 

 

 

 

 

Spoluautori: Tomáš Lemešani, Jakub Oleš

 

 

 

Čítajte viac:

1470 eur im nestačí. Košickí železiari idú pochodovať za vyššie platy

Fico odkaladá odpoveď pre U.S.Steel. Železiarňam stále hrozí prepúšťanie

Košickým železiarňam hrozí prepúšťanie. Odborári varujú pred vysokou cenou energií

Trnka sa zrejme trestu za Glance House vyhne. Prokuratúra má posledné týždne

Nezávislé a rýchle vyšetrenie Gorily? Na Slovensku je to len pekné prianie

Prezident tají čo robí doma v Poprade. Lieta tam za štátne

Biely kôň ovláda na Slovensku desiatky firiem. Robí pre HMG aj Slaviu Capital

Dvacetičlenný řád chce pozemky za miliardy. Restituce přinášejí spory

Praha plánuje napadnout JC Decaux. Kvůli nevýhodné smlouvě