Nezávislé a rýchle vyšetrenie Gorily? Na Slovensku je to len pekné prianie

Keď sa pred Vianocami v roku 2011 na internete objavil spis Gorila, veci sa začali nanovo hýbať. Stále však nie dostatočne.

Veríte, že je spis Gorila pravý?

Keď sa  pred Vianocami v roku 2011 na internete objavil spis Gorila, veci sa začali nanovo hýbať. Stále však nie dostatočne. Bol to údajne spis Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorý obsahoval záznamy akcie nazvanej Gorila. Tá sa odohrávala v rokoch 2005-2006. Podstatným výsledkom tejto odpočúvacej akcie bolo okrem iného zistenie, že korupcia na Slovensku je ešte horšia než sme si mysleli. Tiež, že kupovanie poslancov finančnými skupinami je bežné a majetky našej republiky môžu byť sprivatizované zo dňa na deň.

Už od novembra 2010 do júla 2011 vyšetroval kauzu úrad boja proti korupcii. Potom ho prevzala vojenská prokuratúra a vyšetrovanie ukončila. V auguste 2011 už bol prípad považovaný za uzavretý.

 

 

Pomerne rýchle prešetrenie najväčšej kauzy, ktorá otriasla dokonca aj apatickými Slovákmi. Jedným z dôvodov skorého ukončenia, bola napríklad nespolupráca riaditeľa SIS, Karola Mitríka, ktorý odmietol zbaviť členov tajnej služby mlčanlivosti. Pričom je jasné, že oni boli hlavný článok v kauze a mali by sa skutočne k čomu vyjadrovať. Potom prišiel osudný dátum a niekto neznámy na internete zverejnil spisy Gorila a Gorila I. Toto sa udialo 20. decembra 2011 a následne, 9. januára 2012, sa vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic vzchopil.

Zostavil desaťčlenný tím vyšetrovateľov, nad ktorým mala dozor výlučne Špeciálna prokuratúra. Tím bol zostavený z kriminalistov z Úradu boja proti organizovanej kriminalite, z Úradu boja proti korupcii a z Úradu inšpekcie. Na čele tímu stál, aj stojí Marek Gajdoš. Celú kauzu dozoruje špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Dobroslav Trnka: "Vyšetrujeme nedokázanú a nepreukázateľnú, možno nejakú spravodajskú hru a som zvedavý, ktorý prokurátor sa pod to podpíše."

Odrazu, akoby všetci chceli kauzu riešiť osobitne. Aj keď bol Lipšic proti, nezabránil Generálnej prokuratúre vytvoriť si svoj vlastný vyšetrovací tím. Ten sa mal skladať z prokurátorov ako Ján Šanta, Jozef Šufliarsky a Jozef Čentéš. Jedinou útechou v tomto zmätku tímov bolo, že sa tam nezamiešal Dobroslav Trnka, ktorý loboval za nevyšetrenie kauzy. Jeho vyjadrenie ku Gorile bolo takéto: "Vyšetrujeme nedokázanú a nepreukázateľnú, možno nejakú spravodajskú hru a som zvedavý, ktorý prokurátor sa pod to podpíše."

Lipšicov tím sa nasledujúce roky rozširoval a občas aj zužoval, čo bolo sprevádzané špekuláciami o tlakoch novej vlády. Hlavné však bolo, že od roku 2012 to išlo ako na páse. Síce takom pomalom a kaziacom sa, ale predsa. Začínali sa trestné stíhania, otvárali sa nové prípady, a čo je asi najsmutnejšie, trestné stíhania sa aj zastavovali. Na jednej strane je množstvo vecí, ktoré treba preskúmať a prešetriť, no na druhej zase nedostatok usvedčujúcich materiálov, ktoré záhadne zmizli. Pojmy ako skartácia či strata dôležitých dokumentov, nie sú pre vyšetrovací tím nič nové. Zastavilo sa napríklad stíhanie v prípade kupovania poslancov za druhej Dzurindovej vlády. Rovnako sa zastavilo aj stíhanie vo veci kupovania hlasov, počas hlasovania o zdravotnej reforme Rudolfa Zajaca. Vtedy údajne Penta ponúkala dva milióny za jeden hlas.

Na pripomenutie, v spise sa hovorí o odpočúvaní konšpiračného bytu na Vazovovej ulici. V tej dobe sa v byte objavovali ľudia zo Smeru vrátane Roberta Fica, Haščák z Penty a rôzni ministri a vysoko postavení ľudia, či už zo súčasnej vlády alebo opozície. V tejto pavučine vzťahov sa preberali témy ohľadom privatizácie Letiska M. R. Štefánika, Transpetrolu, Rozvodných závodov – Východoslovenská, Stredoslovenská a Západoslovenská energetika – VSE, SSE a ZSE, Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. – SEPS... a i.

Práve prípad privatizácie letiska bol zastavený rovnako, ako to bolo so Zajacovými reformami. V súvislosti s kúpou bratislavského aj košického letiska, mal byť vydieraný bývalý minister dopravy Pavol Prokopovič. Ten to hneď poprel, aj napriek výpovedi svedka, bývalého manažéra bratislavského letiska. Penta podľa neho tlačila na Prokopoviča, aby bratislavské a košické letisko predal jej a nie J&T. 

Čítajte tiež: Prezident tají čo robí doma v Poprade. Lieta tam za štátne

Pri skúmaní vyšetrovania Gorily, sa nájde aspoň niekoľko malých pozitív. V roku 2013 ešte odmietali naznačiť, čo len malú spojitosť medzi zverejnenými dokumentmi a skutočnosťou, aj keď sa potvrdilo, že akcia s názvom Gorila prebehla.

V súčasnosti sa Marek Gajdoš vyjadril, že informácie obsiahnuté v materiáli Gorila, sa do vysokej miery s vyšetrovaním potvrdzujú

Naopak, v súčasnosti, čiže v roku 2015, sa Marek Gajdoš pre Denník N vyjadril, že informácie obsiahnuté v materiáli Gorila, ktorý bol zverejnený na internete, sa do vysokej miery s vyšetrovaním potvrdzujú. Tiež, bohužiaľ, vylučuje možnosť uväznenia konkrétnej osoby, keďže objavenie finančných tokov a úplatkov je jedna vec, ale priradiť k nim osobu a nájsť dôkazy, je vec druhá.

K tomu ešte prirátať zmeny výpovedí kľúčových svedkov, neprístupné, alebo skartované materiály a je to jasné. Upokojiť nahnevaných občanov môžu jedine sľubom, že budú podrobne informovať o zistených skutočnostiach. Aj to je určitý úspech, minimálne môžu tieto informácie ešte viac odhaliť, aké kauzy sa spájajú s pojmom Penta.

Aké mená z Gorily zatiaľ utrpeli? Odvolaná z funkcie bola šéfka Fondu národného majetku, Anna Bubeníková. Dobrovoľne z funkcie odišiel Milan Krajniak, ktorý mal podľa spisu hlasovať na pokyny Penty. Ďalším obetným baránkom bol šéf nemocnice sv. Michala Stanislav Janota. Toto sú stále len malé ryby vo veľkom oceáne, a čo je najväčším výsmechom, politikov a tých, ktorí boli v spise spomínaní najčastejšie, začali vypočúvať až teraz.

Kto bol od začiatku realista, rovnako ako novinár a autor knihy Gorila Tom Nicholson, stačí mu aj doterajší posun. Nicholson skutočne nedúfal, že sa spis vyšetrí, jeho najväčšiu hodnotu vidí v tom, aký pravdivý obraz o Slovensku ukázal. Zrejme jeho pesimizmus posilnila aj skutočnosť, že pri sa vyšetrovatelia pri vypočúvaní zaujímali iba o to, odkadiaľ mal informácie a spisy.

 

Čo teda vyšetrujú? Pred ľuďmi vyšetrujú kauzy z Gorily a v skutočnosti zrejme iba pracujú pre vyššie postavených, ktorí chcú dôkazy vidieť zničené. Príliš sa nesnažia vylepšiť obraz o sebe, poprípade poskytnúť informácie o kauze, ktorá sa týka aj nás.

Zo Špeciálnej prokuratúry sme dostali vyjadrenie, ktoré asi poskytujú každému aj bez toho, aby si bližšie prečítali otázky a odpovedali aspoň na jednu. Ich odpoveď sa zmestila do dvoch viet: „Táto trestná vec je v prípravnom konaní. Vyšetrovanie plynule pokračuje, vykonávajú sa úkony, preto sa k nej nebudeme v súčasnosti podrobnejšie vyjadrovať.“ Je to však ten lepší prípad, pretože od hovorcu SIS sme bohužiaľ ešte nedostali žiadne vyjadrenie.

 

Autor: Jana Fridrichová

 

 

 

Čítajte aj:

Prezident tají čo robí doma v Poprade. Lieta tam za štátne

Biely kôň ovláda na Slovensku desiatky firiem. Robí pre HMG aj Slaviu Capital

Dvacetičlenný řád chce pozemky za miliardy. Restituce přinášejí spory

Praha plánuje napadnout JC Decaux. Kvůli nevýhodné smlouvě

Lekárnik mal aj tridsať percent z fiktívneho receptu. Zarážajúca výpoveď o praktikách lekárov a lekární

Transparentné financovanie? Armáda má zmluvy, ktoré zakazujú informácie o nákladoch

Biznis za vlasť. Spolky zahraničných Slovákov nie sú vždy len o národnej hrdosti