Spoluzakladateľ Istrokapitálu utiekol do exotiky. Siekelov tieň ale na Slovensku ostal

Anton Siekel sa snaží na minulosť zabudnúť na exotikcých ostrovoch. Na Slovensku však stále vidno jeho tieň.

Jeden z najbohatších Slovákov – Anton Siekel – je postavou spojenou hlavne s privatizačnými aktivitami skupiny Istrokapitál. Tú zakladali v divokých 90ych spolu s trestne stíhaným a väzneným českým kontroverzným podnikateľom Radovanom Vítkom (dnes vlastní CPI), Máriom Hoffmannom a Branislavom Prieložným.

Skupina v 90ych rokoch ovládla privatizačne, ale aj cez konkurzy desiatky slovenských firiem. Šikovní právnici, ktorým kryl chrbát konkurzný mág Zoroslav Kollár dokázali do firmy nahonobiť behom krátkeho času miliardy Slovenských korún.

Dnes už skupina patrí len Máriovi Hoffmannovi, ktorý bývalých spoločníkov veľmi slušne vyplatil. Práve tam možno hľadať základy bohatstva Antona Siekela, ktorému niektoré výpočty prisudzujú až majetok v hodnote cca 200 miliónov eur.

 

 

Po odchode z Istrokapitálu sa po Siekelovi nachvíľu zľahla zem. Teda aspoň naoko, média si ho akosi prestali všímať a o tom, čo vlastne robí neposkytoval podnikateľ žiadne informácie. Zmenu prinieslo až obdobie posledných rokov, kedy sa pre referencie v médiách, ktoré potreboval pre čerpanie európskych dotácií odhodlal pochváliť s tým, čím chcel.

Na Slovensko sa vrátil ako honorárny konzul Kolubmie. Odhliadnuc od toho, že diplomatický pas honorárneho konzula bez reálnych právomocí možno zakúpiť na internete, Kolumbia zapadá do toho, čo Antona Siekela vystihuje.

 

 

Gro obchodu robí v exotických krajinách. Najčastejšie ako developer stavia relaxové rezorty. Či už v Chorvátsku, Turecku, Malajzii, alebo na Singapure. Jeden z projektov napríklad staval na malom ostrove Sulug, ktorý je súčasťou malajzijského štátu Sabah a leží v Juhočínskom mori. Firma FPD, ktorá je Siekelovou vlajkovou loďou ho stavala spolu s lokálnou spoločnosťou Malisa Enterprise Sdn Bhd.

Ako to už v podobných prípadoch býva, po tom, čo finančník médiám a PR agentúram poskytol prezentačné rozhovory o investičných plánoch sa jeho snaha transparentne verejnosti zverovať detail obchodov zmenila. Doteraz nie je známe ako projekty v exotických krajinách dopadli a či boli reálne. Médiá podnikateľovi iba poslušne poslúžili na vytvorenie pozitívnej referencie v internetovom vyhľadávači.

 

Čítajte tiež: Kučera a Baudiš aneb příběh Avastu: Muži, kteří předběhli dobu

 

Siekelova skupina mala postaviť aj dovolenkové strediská v strednej Európe a v juhovýchodnej Ázii. Údajne postavila a prevádzkuje dovolenkové komplexy na ostrove Bali a projekt Ekas Bay má aj na ostrove Lombok v Indonézii.

Anton Siekel, ktorého ďalšou obskurnou funkciou je čestné predsedníctvo zväzu džuda sa na rozdiel od ostrovných projektov nechce chváliť pozostatkami jeho podnikania na Slovensku.

 

 

Ako informoval týždenník Trend, Siekelova firma Milenium Trading stavia v Lučenci fabriku na spracovanie plastov za necelých 20 miliónov eur. Z toho 13 miliónov eur získala z eurofondov, zvyšok z predaja emisií. Spoločnosť tak dostala továreň zadarmo. Peniaze za emisie pritom pochádzajú z neslávne známeho obchodu štátu s Interblue Group, na ktorom ministri životného prostredia za SNS Ján Chrbet a Viliam Turský za úplatu pripravili Slovensko o milióny eur.

Čo sa týka politiky, Siekel si dobre stráži to, aby jeho vzťahy s politikmi nevychádzali najavo. Známe je však napríklad to, že jednu zo svojich firiem riadi s kontroverzným pretekárom, bývalým ministrom a poslancom Ruskovho ANO Jirkom Malchárkom.  

 

 

 

fotozdroj: pluska.sk, ihned.cz

 

 

Čítajte tiež: 

Kučera a Baudiš aneb příběh Avastu: Muži, kteří předběhli dobu

Zoroslav Kollár: Milovník histórie a rýchlych áut je označovaný za konkurzného mafiána

Ján Sabol: Muž, ktorého Schusterov projekt posadil na liehovarnícky trón

Najbohatšia Slovenska sa k majetku dostala po slovensky. Mária Blašková dedila

Peter Vajda: Muž, ktorý predbehol aj prvých

Vladimír Soták: Ľudomil, ktorý je rád smotánkou

Jozef Brhel: Muž, ktorý nechce, aby ste o ňom vedeli

Ivan Kmotrík: Podnikateľ, ktorý má pod palcom celé Slovensko

Zdeněk Bakala: Nenávidený uhľobarón v Ostrave a milovaný donor umenia v Prahe

Patrik Tkáč a Ivan Jakabovič: Základný kameň finančných žralokov

Radovan Vítek: Štvrtý najbohatší Čech začínal podvodmi s bielymi koňmi a kupliarstvom