Polícia už rieši Slovenských brancov. Zaujali ju zbrane v rukách tínedžerov

Ozbrojení mladíci s extrémistickými názormi nezaujali len médiá. Slovenskí branci na seba pritiahli pozornosť polície.

Ozbrojení mladíci s extrémistickými názormi nezaujali len médiá. Slovenskí branci na seba pritiahli pozornosť polície.

„V uvedenom prípade ide o zoskupenie, vnímané ako militantne orientovaná skupina, ktorá je založená, ako neregistrovaný telesno-branný klub, organizujúci cvičenia, na ktorých sa účastníci zdokonaľujú v sebaobrane a bojovej taktike. Podľa vekovej skladby ide skôr o mládež,“ charakterizuje pre biztweet.eu hovorca Prezídia policajného zboru Slovenskej republiky Michal Slivka združenie nazvané Slovenskí branci.

 

 

Ozbrojená skupina tínedžerov v posledných dňoch zaujala slovenské médiá. Ako upozozornili Denník N a SME, skupina mladíkov vykonáva pravidelné výcviky boja aj so zbraňami, a to často vo verejných priestoroch, frekventovane navštevovaných bežnými ľuďmi.

Jeden z členov ozbrojeného záujmového združenia naviac funguje ako vyšší veliteľ v jednotkách separatistov vo vojnovom konflikte na východe Ukrajiny. Hoci to po rozhorení mediálneho ohňa zakladatelia združenia popierali s rebelmi podporovanými Rusmi sympatizujú. Svedčia o tom dokumentácie na facebookovom profile, ako aj symboly na niektorých fotografiách z cvičení.

 

Čítajte aj: Transpetrol v protiútoku. Od Iľčišina bude chcieť peniaze

 

Okrem toho propagujú Slovenskí branci hlavne lásku k vlasti, národu. A zase hasia niečo, čo sa už pre ich hrdú propagáciu extrémizmu prevalilo. Mládenci totiž v mestách pochodovali v uniformách so znakmi, podobnými tým, ktoré používala napríklad fašistická Hlinkova garda. V piesniach združenia sa zas spomínajú frázy naznačujúce v neofašistickej terminológii „cigánsky problém“. Pre Denník N sa ale vedenie združenia voči Jozefovi Tisovi ohradilo. Ide len o hru so slovami. Tiso bol hlavným veliteľom Hlinkovej gardy, celú neofašistickú myšlienku však nepopreli.

„Polícia sa zaujíma o všetky registrované aj neregistrované zoskupenia osôb, kde by mohlo dôjsť k podozreniu, že by svojou činnosťou mohli napĺňať skutkovú podstatu niektorého z trestných činov, prípadne priestupkov,“ hovorí Michal Slivka. Hovorca policajného prezídia naznačuje, že sa zaujímajú hlavne o najpravdebodobnejšie porušenia zákona Slovenskými brancami.

 

 

Tým totiž nepríde divné, pobiehať po prírode, kde iní oddychujú, so samopalmi, fotiť sa s nimi a bez problémov sa fotkou ala akčný hrdina pochváliť na sociálnych sieťach. Slovenskí branci tvrdia, že boj nacvičujú so zneškodnenými zbraňami. Niektoré z fotografií ale ukazujú, že zbrane nemajú odrezanú hlaveň a semtam sa v rukách objavia nábojnice bez odpílených projektilov. „Podmienky držby zbrane upravuje zákon a pokiaľ by došlo k jeho porušeniu je príslušné oddelenie samozrejme oprávnené konať. Z kriminalisticko-taktického hľadiska nie je možné v tejto súvislosti verejnosť oboznamovať s činnosťou polície podrobnejšie,“ dodáva hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Ohrozovať bezpečnosť verejnosti je vec jedna. Tou nebezpečnejšou je však propagácia násilia a motivácia mladých ľudí bez náplne života, hľadať cestu z problémov bratstvom, xenofóbiou a obdivom k vrahom. 

 

 

Čítajte tiež:

Presstitútky a útok CIA na Charlie Hebdo

Plzeň je európskym hlavným mestom kultúry za zlomok rozpočtu Košíc

Transpetrol v protiútoku. Od Iľčišina bude chcieť peniaze

Fico zase pomohol ruskému kamarátovi. Beljajev ale ľudí poslal na dlažbu

Šéf hmotných rezerv: Zdědil jsem samé kostlivce, smlouvy už měním

Náckům doba a policie přeje. Zákon na internet netačí

Trestné stíhanie voči majiteľom Slovakia Steel Mills skončilo. Obvinenia boli nepodložené