Slovakia Steel Mills definitívne skrachovala. Súd nevyhovel odvolaniu majiteľov

Košický súd nevyhovel odvolaniu majiteľov železiarní zo Strážskeho. Podnik tak končí krachom a o prácu prišlo viac ako 500 ľudí

„Krajský súd v Košiciach v právnej veci navrhovateľa - dlžníka: SLOVAKIA STEEL MILLS, a.s.o návrhu na povolenie reštrukturalizácie, o odvolaní navrhovateľa - dlžníka proti uzneseniu Okresného súdu Košice I zo dňa 24.11.2014 rozhodol : P o t v r d z u j e uznesenie,“ konštatuje súdne rozhodnutie zo dňa 26.1.2015, ktoré bolo dnes zverejnené.

V praxi to znamená toľko, že spoločnosť napriek snahe majiteľov o reštrukturalizáciu končí v konkurze a viac ako 500 bývalých zamestnancov v chudobnom michalovskom regióne hľadá prácu. Chystá sa tiež speňaženie majetku továrne, ktorý tvoria hlavne drahé oceliarske stroje a uskladnený tovar, či suroviny.

 

 

Z rozhodnutia súdu musí mať radosť zabezpečený veriteľ Česká exportní banka. Hrozilo jej totiž, že príde o plnú výšku úveru, ktorý továrni v minulosti poskytla.   

Česká exportní banka požičala v roku 2007 Slovakia Steel Mills 4,6 miliardy českých korún na vybudovanie závodu výmenou za to, že technológiu dodajú českí exportéri. Oceliarne začali vyrábať v roku 2011, v nasledujúcich dvoch rokoch ale každý rok vykázali stratu zhruba miliardu korún. Továreň smerovala do krachu už pred koncom minulého roka. Prestala vtedy platiť aj zdravotné a sociálne odvody, na ktorých sa sekera stihla vyšplhať do výšky viac ako 300 tisíc eur. 

 

Čítajte tiež:  Česká exportní banka je na odstřel

 

Česká exportní banka preto vyhlásila zámer predať pohľadávku, ktorá vznikla z nesplácania úveru. O pohľadávku banky sa uchádzali akcionári J & T, Arca Capital a ukrajinská KVV Group. Doteraz sa ju ale vydražiť nepodarilo.

Ukrajinský záujemca o továreň Slovakia Steel Mills – KVV Group majiteľov slovenskej firmy podozrieva z podvodu. Majitelia Slovakia Steel Mills podľa tvrdení KVV Group zámerne falšovali účtovníctvo firmy tak, aby skončili v strate a nemuseli českej banke úver vrátiť.

 

 

Následne sa podľa konštrukcie, ktorú opisovala ukrajinská firma mali majitelia pokúsiť dostať k továrni v krachu cez odkúpenie pohľadávky voči ČEB im spriaznenou skupinou. Nasvedčovala tomu účasť partnerov J&T a Arca Capital v dražbe pohľadávky ČEB voči továrni.  

KVV odovzdala dokumenty o údajnom podvode bývalých majiteľov českému Najvyššiemu štátnemu zastupiteľovi. Ten spustil vyšetrovanie partnera J&T Mária Hoffmanna a veľkopodnikateľa Branislava Prieložného, ktorí Slovakia Steel Mills vlastnia. Mário Hoffmann, ale v reakcii pre biztweet.eu tvrdenia ukrajinského konkurenta poprel a sám zvažuje právne kroky voči KVV Group.

 

 

Čítajte viac:

Slovakia Steel Mills čaká na definitívne rozhodnutie súdu. ČEB je bezradná

Oslavy boli predčasné. Súd zastavil ozdravenie Slovakia Steel Mills

Česká exportní banka je na odstřel

Hoffmann s Prieložným údajne falšovali výsledky Slovakia Steel Mills. Chystali vraj podvod

Slovenským oceliarňam vraj schválili reštrukturalizáciu. ČEB pohľadávku ďalej vymáha

Ukrajinci obvinili partnera J&T pred Najvyšším štátnym zastupiteľstvom. Hoffmann čelí vyšetrovaniu pre podvod

Česká polícia rieši dve trestné oznámenia týkajúce sa Slovakia Steel Mills