Spišský travertín je v ohrození. Firma Euro Kameň je pod dozorom

Euro Kameň zo Spišského Podhradia vyvážal spišský travertín do zahraničia. Kvôli problémom je však pod dozorom.

Košický okresný súd dal druhú šancu firme Euro Kameň zo Spišského Podhradia. Spoločnosť sa na jar roku 2014 dostala do existenčných finančných problémov. Dobrou správou pre takmer sto zamestnancov zo Spiša je však to, že vedenie firmy dokázalo veriteľov aj súdy presvedčiť o tom, že situáciu zvládne.

Najprv súd povolil reštrukturalizáciu firmy, potom ju zastavil a nechal spustiť reštrukturalizačný plán, s ktorým súhlasili veritelia firmy. Tými sú hlavne banky a dodávatelia techniky. Union, Všeobecná zdravotná poisťovňa a Sociálna poisťovňa evidujú voči Euro Kameň dlh vo výške zhruba 29 tisíc eur.

 

 

K tomu, ako sa do problémov spoločnosť dostala, nám vedenie nechcelo nič povedať. Prepad firmy prišiel v roku 2011. Zatiaľ čo v roku 2010 bol Euro Kameň zhruba v polmiliónovom zisku, v roku 2012 vyprodukoval zhruba rovnakú stratu.

 

Prečítajte si aj: OTP banka posiela do konkurzu skladníkov z východu

 

Spoločnosť zo Spiša sa zaoberá ťažbou spišského travertínu a pieskovca. Z materiálu vyrába dlažby, či obklady a výsledný produkt predáva hlavne do zahraničia. Zákazníkov má v Nemecku, Rusku, Taliansku, či Rakúsku.

 

 

V rámci ozdravenia bude firmu riadiť dozorný správca. Bez jeho súhlasu nebudú smieť majitelia prevádzať majetok na iné subjekty, zakladať nové firmy, predávať majetok, ani žiadať od bánk ďalšie úvery.

 

 

Čítajte tiež:

OTP banka posiela do konkurzu skladníkov z východu

Žilinčania budú chcieť od automobilky KIA peniaze. Tá ich však nedá

RegioJet bojuje so Slovenskom. Rozdá lístky zdarma a zvažuje sťažnosť

Na neplatiaceho dodávateľa doplatilo niekoľko vydavateľstiev

Hotelom Bonbón hrozí krach. Sú v konkurznom konaní

Stavbári z Bardejova majú problém. Dlhujú viac ako pol milióna

Raziči mincí sa v Kremnici zadlžili. Amera je v reštrukturalizácii