Vladimír Soták: Ľudomil, ktorý je rád smotánkou

Majiteľ železiarní podľa vlastných slov cíti so zamestnancami. Rád však večeria s premiérom a organizuje golfové turnaje.

Vladimír Soták je verejnosťou vnímaný ako pozitívna postava. Rád hovorí o ľuďoch, o tom ako im pomáha a dáva prácu stovkám ľudí v breznianskom regióne, ktorý trpí podvýživou pracovných ponúk.

Jeho pozícia je však spochybniteľná. Farizejstvom smrdia jeho oddychové aktivity a vzťahy s premiérom Robertom Ficom.

Začiatky, rovnako ako celá kariéra Vladimíra Sotáka sa viažu k mestu Podbrezová. Stredoslovenské mestečko je už od 16. storočia závislé od hutníctva, remesla a priemyslu, ktorý živí miestne rodiny. Vladimír Soták už odmlada vedel, že chce robiť v hutníctve a keď dostal štipendium od Železiarní Podbrezová, vedel kde chce pokračovať.

Z robotníckych pozícií sa postupne prepracoval až na šéfa bezpečnosti továrne. Po páde komunizmu sa stal technickým riaditeľom a to práve v rokoch 1993-94, kedy firma vytvárala vysoké straty a hrozil jej krach.

 

 

Po transformácii spoločnosti na súkromný podnik manažérske vedenie Železiarne Podbrezová ovládlo. Samotný Vladimír Soták ako hlavný akcionár zasadol na stoličku generálneho riaditeľa a odvtedy z pozície predsedu predstavenstva firmu ovláda. Doposiaľ pri tom neprezradil, aké zázračné opatrenia obrátili dvojročnú stratu spoločnosti v zisk.    

Čo je bez sporu prínosom a charizmou Vladimíra Sotáka je sociálne myslenie. Takmer každý zamestnanec Železiarní Podbrezová by potvrdil, že sa šéf fabriky o podmienky svojich pracovníkov zaujíma. Pekným unikátom je napríklad učňovské štúdium, ktoré železiarne tamojším študentom ponúkajú a prakticky automatický posun k praxi, teda práci v továrni. To, že sú podbrezovskí hutníci ako jedna rodina potvrdzuje napríklad zvláštny zvyk – firemná dychovka na pohreme exzamestnanca. Vladimír Soták sa preto v rozhovore pre Trend hrdil tým, že firma sprevádza zamestnancov od mladosti až po hrob.

Pravdou však na druhej strane ostáva aj to, že priemerné mzdy v továrni sa pohybujú okolo 900 eur. Napríklad košický U.S.Steel, ktorý na rozdiel od Podbrezovčanov v posledných rokoch prerábal platí priemerne 1470 eur a odborári žiadajú ďalšie navýšenie platov.

Prečítajte si aj: Jozef Brhel: Muž, ktorý nechce, aby ste o ňom vedeli

Vladimír Soták na Slovensku figuruje aj vo firmách CPA, likvidovanej akciovke GOLF-Development, eseróčkách HOLD, Stainless Master, v golfovom rezorte Tále, príbuzných železiarní ŽP EKO QELET, ŽP Šport, ŽP TRADE, ŽP Výskumno-vývojové centrum s.r.o. a ŽP-Invest.

Všetko najvýnosnejšie je združené pod železiarňami a financované z ich peňazí. Soták sa už dlhšie roky zameriava na akvizície nehospodárnych firiem a ich ozdravovanie. V Českej republike takto Soták získal za posledné desaťročie napríklad Tažírny Trub Svinov kúpou od Vítkovických železiarní. Významnou akvizíciou bol ŽDAS Žďár nad Sázavou. Firma totiž so svojimi dcérami ovláda desiatky druhov strojárskej výroby a disponuje významným trhovým podielom. Podareným obchodom bol aj nákup Škody TS Plzeň, ktorú vedenie slovenského manažmentu dostalo z dezolátneho stavu.

 

 

Sotákove firmy sú členom Medzinárodnej asociácie pre rúry (ITA) a sám podnikateľ je zakladateľom a predsedom Klubu 500, lobbistického združenia, ktoré založili slovenské firmy s viac ako päťsto zamestnancami.

Okrem podnikania Vladimír Soták žije hlavne golfom. Vlastní rezort na Táloch a sníva o tom, že z neho spraví miesto vyhľadávané golfovou špičkou. S týmto koníčkom sa spája aj kontroverzia, keď na organizovanie medzinárodného golfového turnaja dostal dotáciu ministerstva školstva vo výške 580 tisíc eur. Finančnú podporu pritom dostal v urýchlenom konaní a priamo bez zverejnenia. Jeho rezort na Táloch okrem toho trpí na jav vyskytujúci sa hlavne v Česku a na Slovensku. Sú to krajiny s najvyšším počtom golfových ihrísk na hlavu a pritom vyrábajú stratu. Z greenov totiž vymizli ľudia s peniazmi a nahrnuli sa tam ľudia z chudobnejších tried, ktorí chcú vyvolávať reprezentatívny dojem.  

Zaujímavým a nie úplne vysvetleným úspechom Vladimíra Sotáka je aj to, že sa stal tureckým honorárnym konzulom. Šéf Železiarní Podbrezová Trendu povedal, že chce pomôcť rozvíjať biznis medzi Slovenskom a Tureckom. Okrem toho, že si pochvaľuje miestne golfové rezorty však jeho funkcia nepriniesla žiadne hmatateľné výsledky.

Verejne známym je aj nadštandardne dobrý vzťah podnikateľa z Podbrezovej s premiérom Robertom Ficom. Okrem pravidelných stretnutí rád vystupuje na mítingoch SMER – SD, píše o strane podporné blogy a keď Fico oznámil kandidatúru na prezidenta Slovenskej republiky, bol medzi prvými, ktorí sa k účasti na známej večeri osobností priznával k oddanosti k sociálnej demokracii.

 

Páčia sa Vám články biztweetu? Podporte ho! Potrebuje Vás pre rozvoj projektu nezávislej žurnalistiky..

 

 

Čítajte tiež:

Jozef Brhel: Muž, ktorý nechce, aby ste o ňom vedeli

Ivan Kmotrík: Podnikateľ, ktorý má pod palcom celé Slovensko

Zdeněk Bakala: Nenávidený uhľobarón v Ostrave a milovaný donor umenia v Prahe

Patrik Tkáč a Ivan Jakabovič: Základný kameň finančných žralokov

Milan Fiľo: Papierenský magnát, ktorý si rozumie s každým politikom

Juraj Široký – akcionár SMERU a stavebnícky „kmotor“

Vladimír Poór je na scéne vďaka Mečiarovi. Štýl podnikania nemení

Alexej Beljajev: Mocný muž je strojárom obviňovaným z kontaktov s podsvetím