Na neplatiaceho dodávateľa doplatilo niekoľko vydavateľstiev

Za vydané knihy nedostali zaplatené, a tak sami končia v konkurze. Vydavateľstvá doplácajú na konanie TLP media plus. Firma vyviedla majetok

Za vydané knihy nedostali zaplatené, a tak sami končia v konkurze. Vydavateľstvá doplácajú na konanie TLP media plus. Firma vyviedla majetok. 

Keď vlani nedostali vydavateľstvá zaplatené za nimi vydané knihy, nikto sa nad situáciou nepozastavoval. Na knižnom trhu je totiž bežné, že si distribútor robí, čo chce. Z meškajúcich platieb TK Belimex sa však vykľul problém, ktorý dostal na hranicu krachu hneď niekoľko vydavateľských firiem.

Po tom, čo pred niečo vyše rokom kvôli neplatičovi skrachovali menšie vydavateľstvá LB Story a Marsab sa ďalšie vydavateľstvá rozhodli svoje pohľadávky vymáhať. Suma, ktorú od TK Belimex vydavateľstvá vymáhali bola zhruba 1,5 milióna eur. Dodávateľ navyše zadržal knihy v ďalšej zhruba 5miliónovej hodnote. Medzi veriteľmi figuruje Slovart, Ottovo nakladateľstvo, Vydavateľstvo Fragment, či Slovenský spisovateľ.

 

 

Okrem toho distribútor dlhuje aj Unionu, Všeobecnej zdravotnej poisťovni a Sociálnej poisťovni zhruba 55 tisíc eur.

TK Belimex medzitým prešiel vlastníckymi zmenami. V roku  2011 ju odkúpila TK Group, ktorá zásobuje kníhkupectvá TK Libri. Zadlžená distribučná firma vtedy o sebe dala vedieť aj tým, že chcela pre zhruba 120 tisícový dlh predajní Panta Rhei zariadiť ich konkurz. Svoj zámer zrušila potom, čo Panta Rhei ovládla finančná skupina J&T.

Od TK Group sa firma dostala do rúk nového majiteľa, ktorý mal podľa vydavateľstiev vyviesť z firmy majetok a zlikvidovať ju. Hoci to vtedy hlavný akcionár Martin Neštrák dementoval, vydavateľstvá firmu vylúčili zo Združenia vydavateľov a kníhkupcov.

Zdá sa, že sa obavy veriteľov naplnili. V konkurze, ktorý pokračuje už viac ako rok totiž vydavateľstvá vymohli zatiaľ iba zlomok svojich pohľadávok. 

 

 

Čítajte tiež:

Hotelom Bonbón hrozí krach. Sú v konkurznom konaní

Stavbári z Bardejova majú problém. Dlhujú viac ako pol milióna

Raziči mincí sa v Kremnici zadlžili. Amera je v reštrukturalizácii

Doprastav dostihuje minulosť. Poľská firma sa hlási do reštrukturalizácie

Oslavy boli predčasné. Súd zastavil ozdravenie Slovakia Steel Mills

Štátna zdravotná poisťovňa sa bude sťahovať. Nová budova nedávno zmenila majiteľa