Doprastav dostihuje minulosť. Poľská firma sa hlási do reštrukturalizácie

Stavebný gigant Doprastav prechádza ozdravením. Pohľadávky chcú uspokojiť aj dodávatelia jeho poľskej anabázy.

Až 234 miliónov eur je sekera, ktorú Doprastav dlhuje bankám UniCredit, Tatra banka, VÚB, Slovenská sporiteľňa, ČSOB a ING. Aby sa veritelia nerozhodli prinútiť súd k speňaženiu majetku firmy, tento rok Doprastav požiadal o ochranu Okresného súdu v Bratislave.

"Cieľom tohto dočasného stavu a nevyhnutného kroku je ozdraviť a stabilizovať spoločnosť tak, aby mohla pokračovať v činnosti a plniť svoje zmluvné záväzky," konštatoval hovorca Doprastavu Michal Krajčír.

Nie všetkým veriteľom, ale ochrana vyhovuje. Tí nebankoví poukazujú na dlhy, ktoré vznikli zo spolupráce na stavebných projektoch. Veľa z nich smeruje do Poľska. 

 

 

Problémom totiž bola neúspešná expanzia Doprastavu na tamojší trh verejných zákaziek. Tam Doprastav v roku 2010 zvíťazil, ako člen konzorcia, v tendroch na stavbu veľkých diaľničných úsekov. Tie mal dokončiť pred konaním Majstrovstiev Európy 2012. Kvôli prieťahom sa však dostal do problémov a nebola mu vyplatená celá suma hodnoty zákaziek.

"Dôvodom žiadosti o schválenie reštrukturalizácie sú vysoké záväzky a nezaplatené faktúry investorom za objednané práce na výstavbe poľských ciest," potvrdil vo vyjadrení médiám hovorca Michal Krajčír.

Jednou z firiem, ktoré v Poľsku pre Doprastav pracovali je Žurawski Grzegorz Przedsiebiorstwo handlowo uslugowe stalpol. Jeho pohľadávku teraz vymáha ďalšia poľská firma Tona.

„Okresný súd Bratislava I v právnej veci povolenej reštrukturalizácie Dlžníka: Doprastav rozhodol o povolení vstupu nového veriteľa: TONA SPÓŁKA Z ORGANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ do reštrukturalizačného konania namiesto pôvodného veriteľa: ŹURAWSKI GRZEGORZ PRZEDSIĘBIORSTWO HANDLOWO USŁUGOWE "STALPOL",“ uvádza súd v rozhodnutí.

Na to aký veľký dlh Doprastav voči Poliakom má však biztweet.eu neodpovedal ani hovorca Doprastavu, ani samotný veriteľ. 

 

 

Čítajte tiež:

Doprastav dlhuje Váhostavu. A obaja nechcú platiť

Ďalšia stavebná firma má problémy. Zvolenský Unios chránia súdy

Krach slovenského stavebníctva je hanbou ľudí ako sú Široký s Hodorovským

Dlhy ich dobehli. Širokého Váhostav je definitívne v konkurze

Stavebnícky gigant uniká krachu. Doprastavu odklepli reštrukturalizáciu