Štátna zdravotná poisťovňa sa bude sťahovať. Nová budova nedávno zmenila majiteľa

Všeobecná zdravotná poisťovňa plánuje presťahovať svoje generálne riaditeľstvo do Panon Office v bratislavskej Petržalke.

Všeobecná zdravotná poisťovňa plánuje presťahovať svoje generálne riaditeľstvo do novej budovy v Bratislave. Nové sídlo, ktorým má byť podľa informácií biztweet.eu budova Panon Office v Petržalke, pritom len nedávno zmenilo majiteľa. Pôvodný vlastník následne skončil v konkurze. Spoločníkom vo firme Capital Park, ktorá sa k budove Panon Office dostala, je pritom Róbert Lenčéš. Ten počas prvej vlády Roberta Fica sedel v dozornej rade Národnej diaľničnej spoločnosti.

Štátna zdravotná poisťovňa sa podľa hovorkyne Evy Ravingerovej plánuje presťahovať v druhej polovici budúceho roka, pričom budovu si plánuje prenajímať.  „VšZP má záujem riešiť súčasný stav, keď generálne riaditeľstvo v Bratislave sídli v dvoch rôznych budovách v rámci mesta,“ uviedla Ravingerová.

V jednej z dvoch vlastných budov, v ktorých v súčasnosti sídli generálne riaditeľstvo poisťovne, bude mať sídlo krajská pobočka Bratislava a v druhej centrum spracovania faktúr. Krajská pobočka je totiž v súčasnosti v dvoch prenajatých budovách, v nich poisťovňa postupne ukončí nájom.

„Sťahovanie generálneho riaditeľstva je naplánované najskôr v druhej polovici roku 2015, otázka miesta budúceho sídla ešte nie je uzavretá,“ dodala Ravingerová.

 

 

Podľa zdrojov biztweet.eu je však nové sídlo generálneho riaditeľstva štátnej zdravotnej poisťovne už známe. Má ísť o budovu Panon Office na Panónskej ceste v Petržalke. Ide pritom o projekt, ktorý dlhodobo sprevádzali problémy.

Projekt začal v čase stavebného boomu v roku 2008 stavať developer ALK Variant Shop prostredníctvom svojej firmy s názvom Panon Office. Spoločnosť sa však dostala do finančných problémov a výstavba sa spomalila. Pôvodne plánovaný termín dostavby v roku 2009 sa neustále posúval.

V roku 2011 developer ALK Variant Shop získal finančné prostriedky od UniCredit Bank. Podľa registra záložných práv sa ALK Variant Shop za úver zaručila istinou do maximálnej výšky 5,3 milióna eur.

Výstavba však naďalej viazla a na rad prišiel exekútor a ALK Variant Shop prišla o svoj podiel v spoločnosti Panon Office . Trpezlivosť zrejme došla aj UniCredit Bank, ktorá v júli tohto roku podala návrh na konkurz spoločnosti Panon Office. Začiatkom novembra tohto roku nakoniec súd konkurz povolil.

 

 

Samotná administratívna budova na Panónskej ceste však podľa informácií biztweet.eu už medzičasom zmenil majiteľa. Novým vlastníkom sa mala stať firma Capital Park. Do novembra minulého roka pritom podľa údajov v obchodnom registri pôsobila pod názvom SPV75.

Koncom vlaňajšieho novembra sa firma premenovala a zmenilo sa aj zloženie jej orgánov. Jediným spoločníkom sa stala spoločnosť Laws Services, ktorej konateľom je Róbert Lenčéš. Ten bol počas prvej vlády Roberta Fica členom dozornej rady Národnej diaľničnej spoločnosti. Z funkcie odišiel v októbri 2010 potom, ako Smer-SD prehral parlamentné voľby a vládu zostavila koalícia na čele s Ivetou Radičovou.

Capital Park pritom vlani v decembri podľa údajov z účtovnej závierky získal od UniCredit Bank úver vo výške 4,5 milióna eur. Navyše na podiel firmy Laws Services v Capital Park má záložné právo UniCredit Bank.

Postup pri hľadaní nového miesta pre Všeobecnú zdravotnú poisťovňu pritom pripomína nedávny prípad, kedy sa kamarát ministra financií, podnikateľ Roman Fečík, dozvedel, že rezort vnútra zvažuje prenájom budovy na Panenskej ulici v Bratislave. V máji tohto roku preto budovu kúpil od banky ČSOB a ministerstvu následne prenajal.

 

Lukáš Kvašňák

 

 

Čítajte tiež:

Petržalský projekt definitívne krachuje. Peniaze vymáha banka

Sudca už dostal spisy Strabagu k stavebnému kartelu. Termín rozhodnutia je však nejasný

Magistrát ustúpil tlaku obyvateľov Rače. Na Hagarovej sa stavať nebude

Namiesto hotelu Falkensteiner je v Košiciach stále iba lúka

Metrostav prekreslí Trinity. Starý projekt už stratil zákazníka

Metrostav zaplní dieru v strede Bratislavy bytmi. Dokončí Trinity

Váhostav dostal 20 dní. Dokáže, že má peniaze, alebo skončí v konkurze

Minulý rok ich opustil Telekom, teraz odchádza ďalší gigant. Bratislavské IBM sa sťahuje