Slováci sú napojení na Poliaka, ktorý dodáva zbrane proruským separatistom

Štyri slovenské spoločnosti sú napojené na človeka, ktorý nelegálne dodáva zbrane teroristom. Sú medzi nimi aj proruskí separatisti.

Štyri slovenské spoločnosti sú napojené na človeka, ktorý nelegálne dodáva zbrane teroristom. Sú medzi nimi aj proruskí separatisti.

Andrej Izdebski je podnikateľ, ktorí dodáva zbrane pre teroristov z celého sveta. Ako zistil biztweet.eu, „obchodník so smrťou“ je cez ďalšieho obchodníka Petra Juska napojený na štyri slovenské firmy.

Meno čierneho obchodníka zo zbraňami, ktorí má toho veľa spoločného so Slovenskom oživil začiatkom októbra reportér Rádiožurnálu Janek Kroupa. Spolu s poľskými kolegami z televízie TVN zinscenovali pokus o predaj zbraní na Ukrajinu.

 

 

Oslovili poľského obchodníka ruského pôvodu Andreja Izdebského. Ten žije v Poľsku, kde vystupuje ako malý obchodník zo strednej vrstvy. Kroupa sa vydával za Jána Horáka, fiktívneho hovorcu firmy, ktorá sa chce zbaviť zbraní za milión dolárov a predať ich proruským povstalcom na Ukrajine. S Izdebským si dohovoril tri stretnutia, počas ktorých obchodník „Horákovi“ uveril.

Izdebski sa rozhovoril o procese nelegálneho predaja zbraní. „Treba nájsť falošného príjemcu zbraní, firmy, na ktoré sa obchody napíšu a v neposlednom rade peniaze na úplatky,“ uviedol pred skrytou kamerou. Na treťom stretnutí sa nakoniec Kroupa s kolegami predstavil ako novinár a Izdebski pred kamerami utiekol.

Andrej Izdebski v minulosti spolupracoval aj s Viktorom Butom, najväčším odhaleným obchodníkom so zbraňami, ktorý si teraz odpykáva 25 rokov vo väzení v USA.

 

 

Na Slovensku sa Izdebskeho história začala v roku 2001. Vtedy OSN vyšetrovalo slovenskú spoločnosť Joy Slovakia pre podozrenia z dodávky bojových vrtuľníkov do embargovanej Libérie. V spoločnosti vtedy Izdebskemu kryli chrbát Bulhar Džoj Vitoša, Ukrajinec Andrii Semenchenko, Rus Alexander Islamov a Slovák Peter Jusko.

Hoci spoločnosť naoko skončila svoju činnosť, pretransformovala sa na stále aktívnu firmu Morse. V nej ešte zostavu obchodníkov doplnili Spas Spassov a Milan Stehlík. Na Morse s.r.o. sú následne naviazané ďalšie spoločnosti. Cez osobu Petra Juska smeruje majetkové napojenie na zdravotnícke zariadenia Alterum Medica a Onkocet – ktorá čerpá európske dotácie. V majetkovej sieti sa cez Juska na Izdebskeho napájajú aj Polyx Trade International a C.M. Construct Metal, ktoré sidlia na rovnakej adrese. Petra Juska sme kontaktovali emailom. V prípade odpovede, jeho vyjadrenie k vzťahu s Andrejom Izdebskim do článku doplníme. 

 

Fotozdroj: lidovky.cz, CC:wikimedia.org

 

 

Čítajte viac:

Krach slovenského stavebníctva je hanbou ľudí ako sú Široký s Hodorovským

Štát je k investorom štedrý. Za 5 rokov im rozdal 402 miliónov eur

Babiš na Slovensku dosiahol svoje. Vláda stratila tvár

Brusel stopol peniaze aj kvôli projektu, ktorý realizuje Tempest a Vnet

Slováci prestali likvidovať muníciu. VOP Nováky robia pre cudzincov

Vláda robí zbrojársky biznis bez súťaže. Vraj je predražený