Vladimír Poór je na scéne vďaka Mečiarovi. Štýl podnikania nemení

Neustále krachujúce firmy a večne prúdiace štátne dotácie. To charakterizuje Trnavčana Vladimíra Poóra, ktorý je v biznise vďaka Mečiarovi.

Neustále krachujúce firmy a večne prúdiace štátne dotácie. To charakterizuje Trnavčana Vladimíra Poóra, ktorý je v biznise vďaka Mečiarovi.

Kedysi priateľ Mečiara a sponzor SMERU SD je známy hlavne vďaka svojmu podnikaniu v športe.

Vladimír Poór, bývalý krajský predseda HZDS v Trnavskom kraji, vlastní tradičný futbalový klub FC Spartak Trnava. Od Roberta Fica dostal dotáciu na rekonštrukciu štadióna klubu. V rámci renovácie futbalového stánku Poór preinvestoval celkom 68 miliónov eur. Ako to už v podobných prípadoch býva, v rámci štátnej zákazky pribudnú k štadiónu nákupné centrum, administratívna budova aj nový Poórov hotel.

 



Do samotnej politiky prostredníctvom HZDS vstúpil až po tom, čo získal peniaze. Tie mu priniesla najmä privatizácia Nafta Gbely. Dodnes je tento bývalý čašník obviňovaný z toho, že prostredníctvom svojej spoločnosti Arad uzavrel v roku 1998 s naftou Gbely, ktorú sprivatizoval dva roky pred tým cez spoločnosť Druhá obchodná, fiktívne zmluvy o sprostredkovaní služieb. Z Nafty Gbely mal takto "upratať" zhruba 300 miliónov korún. Obvinenia sa však nikdy nepodarilo potvrdiť.  Vladimír Poór ich popiera

Z politiky po páde HZDS vystúpil a prehlasuje, že sa do nej už nikdy nevráti. Gro spoločností, ktoré vlastní a zarábajú, však živí štát. Napríklad Železničné opravovne a strojárne Zvolen, ktoré vlastní spolu s ďalšou kontroverznou postavou - majiteľom Tatravagónky Alexejom Beljajev - prinášajú ročne zisky vo výške desiatok miliónov eur. Podobne je na tom aj ďalšie Poórovo zlaté vajce - Železničné opravovne Trnava.

Tajomstvo úspechu týchto firiem je jednoduché. Oba podniky majú podpísané exkluzívne zmluvy na výrobu a opravu železničných vozňov pre Železnice Slovenskej republiky a štátneho nákladného prepravcu Cargo.

 



Pred pár mesiacmi získal Poór ďalší štátny stimul. Po tom, čo sa v konkurze dostal k tradičnej sklárskej výrobe Slovglass Poltár, žiadal o financie zo štátnej kasy, aby tam mohol opäť spustiť výrobu. Nechystá sa však zachraňovať svetoznáme sklo a porcelán z Poltára. Vo fabrike plánuje spustiť strojárenskú výrobu a produkovať súčiastky pre svoje železničné spoločnosti.

Okrem železničnej oblasti je však Poór známy skôr ako neúspešný investor. Pod jeho vedením už zlyhalo niekoľko veľkých projektov. Pochoval napríklad súkromnú televíziu VTV, AG banku, Slovenský hodváb alebo naposledy slovenské aerolínie Danube Wings a VR Jet.

 

 

Fotozdroj: cas.sk, sportky.sk

 

 

Čítajte viac:

Ďalšie Poórove aerolinky skrachovali. Na majetok VR Jet vyhlásili konkurz

Štát je k investorom štedrý. Za 5 rokov im rozdal 402 miliónov eur

Alexej Beljajev: Mocný muž je strojárom obviňovaným z kontaktov s podsvetím

Nerozlučná "dvojka" z východu: Krajňák a Kamarás

Muž bez tváre František Hodorovský: Nikto ho nevidel, ale pozná ho každý

Ivan Kmotrík: Podnikateľ, ktorý má pod palcom celé Slovensko

Ficov priateľ Miroslav Výboh – zbrojár, lobista, spojka