Chytré smerovanie v Kežmarku. Ide to aj za málo peňazí

Aj za málo peňazí sa v oblasti inteligentného mestského života dá zahrať veľa muziky pre kvalitnejší život obyvateľstva.

Aj ďalšie východoslovenské mesto Kežmarok chce využiť možnosti, ktoré ponúkajú koncepty Smart Cities. Mesto s koncepciou nepracuje verejne, nekoordinuje inteligentné projekty na jednom mieste a nekomunikuje ich na verejnosti veľmi výrazne. 

Vo viacerých stratégiách však niektoré prvky uvádza. Ide napríklad o e-government - kde chce zlepšiť digitálnu komunikáciu s občanmi, chce sa tiež zamerať na zlepšenie energetickej efektivity, či dostupnosť verejného wi-fi pripojenia.

Inštitúcie mesta sú vďaka stratégii Smart Cities prepojené jednotným komunikačným prostredím, Kežmarok sa výrazne zapojil aj do projektu budovania optických sietí pripojenia na internet čo výrazne akceleruje možnosti malého a stredného podnikania na jeho území.  

Čítajte aj: 

Poprad. Aj pod Tatrami sa po rokoch konvenčnej politiky odhodlali podporovať Smart Cities

Prešov. V oblasti inteligentných miest v mnohých smeroch s náskokom pred metropolitnými Košicami

Košice: Prudko sa rozvíjajúce mesto so stále nevyužitým potenciálom

Nápaditým projektom aj mestská karta vďaka ktorej dokážu obyvatelia jednou kartou spravovať svoje vstupy do kultúrnych budov mesta, spravovať predplatné hromadného cestovania, či kredit na požičiavanie mestských bicyklov.

Spolupráca so sektorom malého a stredného podnikania

V meste prebieha širšia spolupráca so spoločnosťou OMS, ktorá dodáva niekoľko prvkov smart produktov, napríklad inteligentné stĺpy pouličného osvetlenia “Smart City Pools”. Kežmarok sa stal pre firmu spoločne s ďalšími slovenskými mestami akýmsi showroomom, kde prezentuje produkty dostupné aj pre metropolitnejšie regióny.

Kežmarok tiež spolupracuje na niekoľkých projektoch v spolupráci s Popradom. Sú do nich zapájaní malí a strední podnikatelia z oboch miest. Rozvoj Smart Cities konceptov z pohľadu malých a stredných podnikateľov rozvíja aj podpora miestnych inovátorov vyplývajúca zo spolupráce so združením Digitálna koalícia.

Tomáš Lemešani, text vznikol ako súčasť analýzy pripravovanej pre Slovak Business Agency

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

 

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb