Košice: Prudko sa rozvíjajúce mesto so stále nevyužitým potenciálom

Dobré vysoké školy, expati, mladí ľudia a IT firmy. Košice sa v poslednej dekáde prudko rozvíjajú. Stále však nevyužívajú celý potenciál a v smart cities riešeniach v mnohých oblastiach zaostávajú aj za slovenskou konkurenciou.

Druhé najľudnatejšie mesto Slovenska napriek vysokému zastúpeniu technologických firiem a technicky zameraných univerzít nedisponuje komplexnou stratégiou pre zavádzanie Smart Cities. Prvky inteligentných riešení však zhruba od roku 2015 zavádza do iných projektov a stratégií. Niektoré inteligentné riešenia bolo možné vidieť aj pri projektoch súvisiacich s titulom Košice Európske hlavné mesto kultúry 2013. Eurofondové a štátom podporené projekty pracovali hlavne s digitalizáciou, energetickou efektivitou a komfortom pre používateľov mestských kultúrnych priestorov.   

Od roku 2015 mesto zaviedlo preferenciu mestskej hromadnej dopravy na križovatkách v centrálnej časti. Monitoring vozidiel hromadnej dopravy sa premieta do inteligentných tabúľ na niektorých autobusových zastávkach.

Aj Košice prioritizujú pri nákupoch nových vozidiel do vozového parku mestskej hromadnej dopravy ekologické vozidlá na LNG, či elektropohon.

Mesto Košice zapája do menších projektov v rámci Smart Cities študentov miestnych univerzít a miestnych podnikateľov.

Čítajte aj: 

Hlohovec a Šaľa. Aj malé mestá vedia ponúknuť moderný a komfortný život

Európske štrukturálne a investičné fondy

Programy medziregionálnej spolupráce, cezhraničné spolufinancovanie a Vyšehradské fondy. Do čoho investujú?

Pozitívom je, že v oblasti malého a stredného podnikania zapája aj v prípade kľúčových infraštruktúrnych projektov s potenciálom výraznejšieho rozvoja v budúcnosti miestnych podnikateľov. V oblasti internetového pripojenia napríklad nespolupracuje len s veľkými korporáciami, ale aj miestnou Antik Telecom.

Firma v spolupráci s ďalšími inovačnými spoločnosťami z mesta vyvinula tiež aplikáciu riadiacu inteligentné parkovanie, či zdieľanie bicyklov v Košiciach.

 

Tomáš Lemešani, text vznikol ako súčasť analýzy pripravovanej pre Slovak Business Agency

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb