Operačný program Integrovaná infraštruktúra OPII

Operačný program Integrovaná Infraštruktúra (OPII), ktorý bol v decembri 2019 zlúčený s Operačným programom výskum a inovácie predstavuje dokument, na základe ktorého boli a sú podporované oblasti inovácií v doprave, informatizácie spoločnosti a výskumu.

Z hľadiska podnikania v rámci konceptov Smart Cities je významný zámer podpory zvyšovania konkurencieschopnosti malých a stredných podnikov.    

V rámci konceptov inteligentných miest je možné prostriedky využívať napríklad na modernizáciu vozového parku mestskej hromadnej dopravy, či podporu informačných technológií vo verejnej správe. V oblasti výskumu, vývoja a inovácií sú zdroje OPII vhodné na posilnenie výskumu, technologického rozvoja a inovácií a zvyšovanie konkurencieschopnosti malých a stredných podnikov.

Malé a stredné podniky vďaka zdrojom OPII nakupujú napríklad technológie potrebné pre realizáciu inovácií v rámci projektov Smart Cities.

Riadiacim orgánom pre Operačný program Integrovaná infraštruktúra je Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Financie z operačného programu dokážu v rámci širších konceptov čerpať taktiež čiastkové realizácie malých a stredných podnikateľov, či dokonca jednotlivých inovátorov. Výhodou je tiež podpora pilotných projektov, teda možnosť financovania aj projektov, ktoré nevychádzajú z osvedčených už realizovaných postupov.

Čítajte aj:

Podnikanie v slovenských mestách zaťažujú výrazné rozdiely

Prevod vlastníctva nehnuteľnosti v podnikaní. Jednoduchý akt v byrokratickom pekle

Aké povinnosti splniť pri spustení ostrej prevádzky?

Pre podnikateľov s inovačným potenciálom to predstavuje motiváciu púšťať sa do pilotných projektov, v ktorých testujú nové technológie a postupy, majú možnosť venovať sa hlavne vývoju a nemyslieť v prvom rade na ekonomickú zmysluplnosť. Výsledkom týchto projektov sú potom nové postupy a technológie, ktorých funkčnosť si vďaka pilotnému testovaniu v rámci projektov Smart Cities spoločnosť otestovala v ostrej prevádzke. Pre samosprávy z týchto projektov vyplývajú výhody zvýhodneného prístupu k unikátnym riešeniam.

Ide o využívaný spolufinancujúci nástroj, ktorého využívanie však stále má výraznejší potenciál než realizačné naplnenie.

 

Tomáš Lemešani, text vznikol ako súčasť analýzy pripravovanej pre Republikovú úniu zamestnávateľov

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb