Slovensko láka ďalšiu automobilku. Rokuje s Tesla Motors

Slovenská republika kontaktovala Tesla Motors. Automobilka chce v našom regióne postaviť novú továreň na elektromobily.

Slovensko sa aktívne uchádza o priazeň štvrtej automobilky. Ako biztweet.eu potvrdilo ministerstvo hospodárstva, novú továreň u nás by mohla postaviť Tesla Motors, známa inováciami a ambícioznými plánmi.

„Agentúra SARIO nadviazala kontakt so zástupcami spoločnosti Tesla Motors, ktorá v dlhodobom horizonte uvažuje o zriadení závodu v Európe,“ potvrdzuje Ladislav Bányai z Kancelárie ministra hospodárstva.

Štát nešiel za predstaviteľmi Tesly Motors s prázdnymi rukami. Medzi lákadlami bola aj investičná pomoc zo strany štátu. „Potenciálnemu investorovi boli predstavené výhody umiestnenia závodu v Slovenskej republike. Keďže však ide o neukončený projekt, nemožno poskytovať bližšie informácie,“ hovorí Bányai.

Významný americký výrobca elektromobilov, ktorého akcie zažili v poslednom roku rekordný rast chce v Európe postaviť nový závod. Hoci ešte nešpecifikoval, o ktorý región sa zaujíma, to, že o Teslu bojujú aj Česi hovorí pre Strednú Európu.

 

 

Sama Tesla Motors nechce svoju expanziu do Európy a prípadné rokovania komentovať. Podľa odborníkov by sa však na starom kontinente mohol vyrábať model Tesla X.

Tesla a jej šéf Elon Musk sú často označovaní za Apple a Steva Jobsa medzi autami. Ako jediná automobilka vyrába elektromobily sériovo. Cena vozidiel Tesla Motors je zatiaľ tak vysoká, že firmu spája s luxusom. Vďaka plánovaným dotáciám na kúpu elektromobilov v niektorých štátoch však firme a jej odbytu trhy veria.

Okem iného dostala Tesla Motors od americkej vlády pôžičku vo výške 350 miliónov dolárov na vývoj plne elektrického vozidla a podporu zamestnanosti v regióne. Plány však zaostali za očakávaniami, čo v USA vyvolalo ostrú kritiku. Aj preto uvažuje o továrni v Európe, kde má imidž pokrokovej firmy.

 

 

Čítajte viac:

Dostane Zlatý Bažant nového majiteľa? Heineken priznáva jednania o predaji

„Babišove“ krokodíly skončili v kafilérii. Agrofert vyriešil nechcené dedičstvo

Spievankovo je fenomén, ktorý tržbami strčí do vrecka nejednu firmu

MSM Martin v Novákoch naberá ľudí. Budú vyrábať autodiely