Vytúžené miliardy sú na ceste. Ako zvládneme druhú šancu z Bruselu?

Júl priniesol ekonomicky aj politicky najvýznamnejšiu udalosť nielen leta 2020. Štáty sa dohodli na historickom ekonomickom stimule. Teraz sa ukáže, aké sú ich reálne schopnosti.

 

Nový viacročný finančný rámec Európskej únie spoločne s prostriedkami z nového fondu obnovy Únie prinášajú mnohým európskym štátom to, čo doposiaľ obdivovali iba vo vzdialených destináciách ako Japonsko, či Spojené štáty americké. Výdatné finančné zdroje ponúkajú možnosti na naplnenie reforiem i projektov, ktoré boli dlho odsúvané s argumentom, že na ne skrátka nie sú peniaze.

Teraz sa však ukáže, aké sú charaktery národov a schopnosti ich vlád. Príležitosť môže Euópu ako celok posunúť o level vyššie, ale aj presvedčiť bohatšie štáty, že to tí menší nevedia a vraziť hlboký klin do ich vzájomnej spolupráce.

Slovensko dostalo po vyjednávaniach rozbehnutých ešte počas prvej vlny koronavírusovej pandémie nebývalú možnosť využiť peniaze, ktoré doposiaľ prehajdákalo, alebo lepšie povedané pre neschopnosť a podvodnosť slovenských aktérov nechalo ležať na stole. Ide celkovo o 8 miliárd eur.

K tým pribudne 7,5 miliardy ako balíček z fondu obnovy. Peniaze smie krajina využiť na reformné projekty, ale aj významné časti zanedbanej infraštruktúry.

Prichádzajúci sedemročný rozpočet zas na nové projekty a stratégie Únie Slovensku ponúka na roky 2021 - 2027 18,6 miliardy eur. A ak by nestačili, fond obnovy ponúka zvýhodnené pôžičky do výšky 6,8 miliardy a spoločné spolufinancovanie projektov do hodnoty 2,9 miliardy eur.

Naprázdno z Bruselu neodišiel ani český premiér Andrej Babiš, ktorý nemá na Európsku úniu dobrého slova. Celkovo si v ďalších siedmich rokoch siahne na prostriedky z fondu obnovy vo výške 35,7 miliardy eur. Ďalších 15,4 miliardy dostane ako otvorený kredit možných pôžičiek.

Na ďalších 7 rokov Európska únia Česku ponúka fondy vo výške 27 miliárd eur a spolufinancujúce dotácie z fondu obnovy na projekty do výšky 8,7 miliardy eur. Výsledok pre premiéra, ktorý vulgárne osočuje európskych predstaviteľov a spolu s maďarským vodcom Orbánom blokuje jeden návrh EÚ za druhým, viac než dobrý.

Teraz prichádza čas premieňať kvetnaté predvolebné sľuby v realitu. Pre Babišovo hnutie ANO ide o veľkú príležitosť, ktorá prichádza v najvhodnejšiu možnú dobu – pred krajskými a hlavne parlamentnými voľbami. Štát, ktorý v bohatých rokoch zanedbal investície teraz môže nepriamo prezentovať výsledky svojej práce v podobe zazmluvnených projektov.

Tých Babiš nasľuboval počas kampaní v regiónoch desiatky. Doposiaľ však prebieha diskusia len o zlomku z nich. Kapitoly za celkovo osem biliónov českých korún česká vláda dlho odmietala predstaviť, argumentovala nimi však pri rozpočtoch zadlžujúcich krajinu aj v dobe prebytku. Útržky PR materiálov z decembra 2019 však ukazujú jasne, že investíciou budú hlavne resty v energetickej a dopravnej infraštruktúre.

Ešte väčšiu šancu a v ťažšej situácii dostávajú Slováci. Vláda Igora Matoviča, ktorá doposiaľ zaujala iba morálnymi zlyhaniami a porušovaním pár mesiacov starých sľubov, musí odstrániť krv z očí a pripraviť zásobník projektov, na ktoré minie zhruba šesť miliárd eur európskych zdrojov ročne.

Nové poriadky starým myslením

Koronakríza mení fundamenty biznisu. Mala by zmeniť aj prístup politikov

Biztweet Exclusive: Európska únia na rázcestí

Situácia optimistická, ale zároveň ubíjajúca. Podľa poslednej správy Európskej komisie o stave čerpania eurofondov v jednotlivých členských krajinách boli v čerpaní pomalšie ako Slovensko iba tri krajiny v celej Únii – Španielsko, Taliansko a Chorvátsko.

Ďalším dlhodobým problémom Slovenska je častá chybovosť projektov a veľká miera korupcie. Podľa údajov Európskeho úradu pre boj proti podvodom za obdobie rokov 2014 až 2018 bolo na Slovensku zistených spolu 1644 podvodných a nepodvodných nezrovnalostí pri čerpaní peňazí z fondov a poľnohospodárskych dotácií. V skúmanom období sa podozrenia týkali až 19,29 percenta všetkých platieb z rozpočtov kohéznej a spoločnej poľnohospodárskej politiky Únie. To je žiaľ s prehľadom najviac v celej Únii.

Vláda preto musí nájsť cestu ako zmeniť stav, kedy je každý piaty slovenský eurofondový projekt podvodom, alebo zle napísaným. Zároveň musí pripraviť zásobník projektov, ktoré im predošlá viac ako dekádu trvajúca hegemónia vládnucej oligarchie nezanechala.

Nie je čas na vulgárne vykrikujúcich sťažujúcich sa priemyselníkov, rovnako však nie je čas ani na sťažovanie sa na Ficove vládnutie. Politikárčenie a zášť medzi politickými tábormi, populistami a odborníkmi musí krajina odložiť bokom. V spoločnej komunikácii musí vzniknuť národný investičný plán, ktorý bude reálizovateľný, komplexný a transparentný. Ide totiž o príležitosť, ktorá sa celkom určite nebude tak skoro opakovať.

Biztweet Exclusive 0820 nájdete na tomto linku, alebo v našom eshope. Tvorbu Biztweetu v ďalšom mesiaci podporíte aj nákupom predplatného na tom istom linku.