Nové poriadky starým myslením

Očakávania sú vysoké, nová štátna reprezentácia na Slovensku na to nesmie zabudnúť. Snaha niektorých ministerstiev nesmie byť negovaná populistickým besnením.

To žiaľ predvádzajú dve zo štyroch koaličných strán, a to v čase, kedy od novej vlády každý z voličov očakáva predstavenie novej vízie vedenia krajiny. Po 100 dňoch poznačených koronakrízou prichádza čas, kedy ústavná väčšina môže napĺňať ambiciózny vládny program bod po bode. Všetko žiaľ viazne pre nepodstatné témy ako skopírovaná diplomová práca predsedu parlamentu.

Klientelizmus a šedé pozadie jeho strany ohrozuje celú budúcnosť vytúženej zmeny. Napriek tomu marketingovo zdatný premiér ustupuje ešte zdatnejšiemu populistovi, ktorého kauzy zahlcujú verejné dianie v čase, kedy iné krajiny prichádzajú s bezprecedentnými reformami.

Boris Kollár aj Igor Matovič musia myslieť na to, že tých, ktorí ich nevolili je viac ako tých, ktorí ich štýlu politiky fandia. Ústup od predvolebných sľubov a riešenie osobných problémov ich samotných aj členov ich strán nesmie zastaviť očakávané pozitívne zmeny hlavne v spravodlivosti, efektívnejšom fungovaní štátu a podnikateľskom prostredí.

Podnikatelia vnímajú niekoľko pozitívnych snáh ministerstva hospodárstva a rezortu financií. Pre neustále prinášané populistické témy a boje však ich aparátom stále chýba jasná podpora premiéra, ktorý svoju energiu vybíja páčením sa na Facebooku a pred televíznymi kamerami.

V otázkach boja proti korupcii dochádza k nesporným pokrokom. Problémy je ale nutné riešiť systémovo, nie trestom vybraných cieľov. Vláda si musí uvedomovať unikátnu príležitosť, ktorú dostala. Krv v očiach nesmie zahnať chladný hlas rozumu. V opačnom prípade sa sice spoločnosť poteší z trestu niekoľkých konkrétnych postáv, no po ďalšej zmene vlády objaví nezmenené štruktúry a prostredie prajúce systematizovanej korupcii.

Koronakríza mení fundamenty biznisu. Mala by zmeniť aj prístup politikov

Biztweet Exclusive: Európska únia na rázcestí

Biztweet Exclusive: Ani doba koronavírusová neznamená koniec

Občania vítajú aj čiastkové snahy ministerstva kultúry, školstva, životného prostredia, či vnútra. Prichádza však čas, kedy je nutné konať, a to závratným tempom. Leto, ustúpená pandémia ani intrigy vo vnútri kabinetu nebudú v očiach slovenských voličov ospravedlnením nenaplnenia programu. A ako vieme, príležitosť naplniť ho, dáva Slovák len raz za dekádu.

Česká vláda sa s problémom koronakrízy v ekonomike vysporiadala lepšie než na Slovensku. Hlavne vďaka menšiemu dlhu a lepšiemu výkonu ekonomiky. Aj tu však osobné problémy Andreja Babiša vyplývajúce z jeho masívneho konfliktu záujmov, ktorý potvrdil aj Európsky parlament dominujú nad systematickým riešením a víziami.

Hrozba straty nebývale štedrých európskych zdrojov pre osobu premiéra neochotného akceptovať pravidlá platné v celej Európskej únii spoločne s populizmom, ktorý pred budúcoročnými parlamentnými voľbami zosilnie, zaváňa „průserom“.

Aj v júni preto z pohľadu Biztweetu platí, že v regióne V4 dusíme nové príležitosti starými postupmi a prístupom politikov.

Biztweet Exclusive 0720 nájdete na tomto linku, alebo v našom eshope. Tvorbu Biztweetu v ďalšom mesiaci podporíte aj nákupom predplatného na tom istom linku.