Koronakríza mení fundamenty biznisu. Mala by zmeniť aj prístup politikov

Jar roku 2020 prepisuje históriu. Nielen v politických a spoločenských dopadoch koronakrízy, ale tiež v prekopaní základov pravidiel, ktoré pozná svet ekonomiky. Na nebývalé zmeny je dobré reagovať nebývalými opatreniami. Reprezentácia krajín V4 však zatiaľ ostáva koronavírusom nezmenená.

Posledné krízy prichádzali každých zhruba 7-9-11 rokov. Podľa toho, ktorý ekonomický smer uznávate a čo považujete za krízu, jej začiatok, či vrchol. Z tohto hľadiska nie je to, čo v roku 2020 zasiahlo celosvetové trhy niečim, čo by malo prekvapovať.

Čo však prekvapilo bezprecedentne je štruktúra súčasnej krízy. Ekonomická depresia, ktorú ešte len začíname vidieť ,škrtá a škrtne milióny pracovných miest, pochádza zo skutočne nepredvídateľného zárodku. Nevyvolal ju dlh a ekonomika dokonca odolávala aj vplyvom Brexitu, dlhom juhu Európy, masívnemu dumpingu Číňanov, či vojnám vedeným populistickými reprezentáciami niektorých kľúčových krajín. Skolila ju choroba, neviditeľná a podcenená.

Tak ako nikto nevedel a nevie predpovedať presné dopady koronavírusu na svetovú ekonomiku, nevedia reagovať ani podnikatelia. Mnoho z nich nevie s čím ma počítať, nevie či smie po ústupe pandémie z Európy dýchať o čosi optimistickejšie a nevie, či má peniaze míňať v ďalšom, možno márnom boji pred prípadným ďalším návratom núdzových stavov.

Kľúčový je preto prístup štátov. Musia podporiť transformáciu biznisu tak, aby bol pripravený čeliť prípadným opakovaniam tragických scenárov z marca a apríla 2020. V neposlednom rade musia aj sanovať škody podnikateľov, ktorých pády by bolesť z koronakrízy ešte viac prehlbovali. Všetko motivačne, a tak, aby sa peniaze zase iba neprejedli.

Správnym krokom je masívny proinvestičný stimul, s ktorým prichádza Európska komisia. 750 miliárd eur, síce požičaných, zasanuje čo sa dá, prekrví zmeravené končatiny európskej ekonomiky ,a čo je hlavné – podľa zamerania čerpania poskytnutých fondov peniaze podporia investície do transformácie smerom k modernejším štátnym zriadeniam.

Zameranie fondov dokonca štátom ako Slovensko, ktoré doposiaľ „eurodotácie“ nečerpalo, alebo kradlo, dáva ďalšiu nezaslúženú šancu. Peniaze môže použiť napríklad pri modernizácii zdravotníctva, školstva, ale aj justície. Niečo na čo pod Tatrami čakajú už od vstupu do Európskej únie.

Biztweet Exclusive: Európska únia na rázcestí

Biztweet Exclusive: Ani doba koronavírusová neznamená koniec

Biztweet Exclusive: Ideologie a populismus namísto reforem

Netradičný a bezprecedentný krok Európskej komisie, ktorá sa rozhodla požičaním si riskovať, je zrejme jedinou možnou rýchlou a účinnou reakciou, ktorá umožní Únii držať krok s globálnymi konkurentmi. Naráža však na spiatočnícky problém na východe Európy – národovecký populizmus s použitím falošných argumentov.

Už pri prvých rokovaniach o finančných stimuloch Európskej komisie sa voči plánom Bruselu ostro postavili maďarský a český premiér. Duo Orbán – Babiš nepripúšťa ani diskusiu, používa floskuly z predošlých hojných rokov a neprináša žiadne vlastné nápady.

Z pozície, kedy ručenie nasledujúcim únijným rozpočtom odmietal, ustúpil aj Berlín. Dal tak najavo, že ho jeho ručenie za ekonomický výkon nezodpovedných členov Únie neláka, ale nevidí žiadnu lepšiu možnosť.

O tom či bude netradičný prístup Únie, ktorá pro-integračným krokom dráždi európskych populistov úspešný tak napokon rozhoduje zase problém tradičný – samotný populizmus a nacionalizmus nevďačných členov Únie.

Biztweet Exclusive 0620 nájdete na tomto linku, alebo v našom eshope. Tvorbu Biztweetu v ďalšom mesiaci podporíte aj nákupom predplatného na tom istom linku.