Dostane Zlatý Bažant nového majiteľa? Heineken priznáva jednania o predaji

Holandský pivovar Heineken pomýšľa na odchod z Českej republiky a Slovenska. Nedarí sa mu a záujem o jeho značky má konkurencia.

Holandský pivovar Heineken pomýšľa na odchod z Českej republiky a Slovenska. Nedarí sa mu tak, ako si predstavoval a záujem o značky, ktoré v regióne vlastní prejavila konkurencia.

Agentúra Reuters priniesla správu, podľa ktorej sú rokovania o predaji českých aktív Heinekenu hotovou vecou. "Tie rokovania sú už realitou, aj keď nie je isté, ako dopadnú," povedal pre denník Lidové noviny nemenovaný zdroj. Informáciu tak oživil aj v našich končinách. Jednania Heinekenu s konkurenciou vraj potvrdili aj ďalší ľudia z brandže.

 

 

Heineken vlastní v Česku pivovary Krušovice, Starobrno, alebo Velké Březno. O ich predaji údajne rokuje s vlastníkom konkurenčnéh Staropramenu - spoločnosťou Molson Coors. Podľa niektorýcj zdrojov by vraj mohla mať záujem aj jednotka na trhu - plzeňský Prazdroj a jeho majiteľ SABMiller.

„Správy tohto typu sa v pravidelných periódach opakujú. Za spoločnosti Heineken sa k podobným špekuláciám nechceme vyjadrovať, "povedal hovorca Heinekenu Česká republika Jiří Hauptmann. Podobne reagovali aj zástupcovia konkurenčných pivovarov. Zvrat ale nastal cez víkend. Jednania o predaji sa potvrdili. Nie s Molson Coors, ale SABMiller. Pivovarnický gigant z Holandska predaj odmietol. K záujmu Molson Coors sa však nevyjadril. To pripúšťa možnosť predaja viacerých aktív ako len českých. Na Slovensku vlastní Heineken značky Zlatý Bažant, Starobrno, Corgoň, či Martiner. Darí sa im pomerne dobre, avšak slovenské aktíva sú len minoritným podielom celkového predaja firmy. Na otázky biztweet.eu hovorkyňa spoločnosti neodpovedala.

Do Českej republiky Heineken expandoval v roku 2003 vstupom do Pivovaru Starobrno. Po štyroch rokoch kúpil tiež Krušovice a o rok neskôr pivovary v Krásnom, Veľkom Brezne, Lounoch a Kutnej Hore. Onedlho však prišli problémy a niekoľko pivovarov sa ukázalo nerentabilne. Heineken preto postupne zavrel pivovary v Znojme, Kutnej Hore, Lounoch a Krásnom Brezne. Čistý zisk pivovaru Heineken v minulom roku klesol o 52 percent na 1,36 miliardy eur.

 

 

Čítajte viac:

„Babišove“ krokodíly skončili v kafilérii. Agrofert vyriešil nechcené dedičstvo

Spievankovo je fenomén, ktorý tržbami strčí do vrecka nejednu firmu

MSM Martin v Novákoch naberá ľudí. Budú vyrábať autodiely