Kočnerov pranier: obchod s Pavlom Ruskom

Predstierali nepriateľstvo, v skutočnosti premýšľali ako z prvej súkromnej televízie vytiahnuť stovky miliónov. Marian Kočner má s Pavlom Ruskom bohatú históriu.

V kauze zmeniek, kedy sa za pomoci skorumpovaných sudcov a falošných dokumentov pokúšali dostať k majetku televízie Markíza, sa koncom februára 2020 dozvieme ortieľ o vine a prípadne aj prvoinštančnú výšku trestov pre dvojicu Pavol Rusko a Marian Kočner.

Partia okolo nich podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s ďalším obvineným Štefanom Aghom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, pripravila štyri sfalšované nimi podpísané zmenky. Na ich základe sa dožadovali vystavenia platobných rozkazov voči televízii Markíza. Pre korupčný postup niektorých sudcov, ktorí sú dnes vyšetrovaní taktiež, im tento pokus o podvod takmer vyšiel.

Kočner spolu s Ruskom boli stredobodom pozornosti už pred viac ako 20 rokmi. Násilné obsadenie Markízy je dodnes nedopovedaným príbehom, ktorý viedol od mafiánskeho obchodného sporu až k politickej kríze. Šlo o jeden z prvých Kočnerových slávnych celospoločenských manipulácií.

Spolužiak s papierom v ruke

Bol utorok 18. augusta 1998. V budove televízie Markíza došlo k dráme, ktorá skoro skončila ozbrojeným konfliktom. Do budovy vtrhli ozbrojení muži silných postáv a zamestnancom začali diktovať, čo majú robiť.

"Medzi deviatou a desiatou hodinou dopoludnia vystriedali vykravatovaných fešákov z Ruskovej strážnej služby Noble Day drsnejšie typy v rifliach, maskáčoch a slnečných okuliaroch," popísal pre médiá situáciu Róbert Čulen, exšéf spravodajstva Markízy.

Do budovy v Záhorskej Bystrici dorazili s ozbrojencami zástupcovia spoločnosti Gamatex. Viedol ich Marian Kočner - bývalý vysokoškolský spolužiak majiteľa a šéfa Markízy Pavla Ruska. V ruke držal neznáme súdne rozhodnutie, podľa ktorého je Gamatex už štyri dni 51-percentným podielnikom v Markíze.

Pomoc zhora

Hoci Pavol Rusko okamžite, aj vo vysielaní televízie oznámil, že došlo k nepovolenému a neoprávnenému prepadu, po čase sa ukázalo, že za situáciou stojí osobne. Rusko totiž v snahe získať licenciu na vysielanie Markízy uzavrel zmluvu s firmou podnikateľa z prostredia podsvetia Siloša Pohanku.

Podľa dokumentu mal Pohanka Ruskovi vylobovať licenciu, výmenou za čo mal dostať spomínaný podiel. Podnikateľ a potom aj politik Rusko televíziu založil kontroverzne, bez jasných majiteľských štruktúr. Rada pre vysielanie preto odmietala vydať televízii licenciu. Stalo sa tak až po intervencii známych lobistov a vtedajšieho predsedu Národnej rady Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča.

Sponzorskými darmi, ktoré poskytol z úveru známych lobistov spájaných s podsvetím mal Rusko kúpiť licenciu a začať vysielať tak, aby nepoškodzoval vtedajšiu mečiarovskú vládnu garnitúru. „Išlo o organizovanú spravodajskú akciu s cieľom ovplyvniť výsledok volieb. Aj sa to podarilo,“ potvrdil v autobiografii Vladimír Mečiar.

Čítajte aj:

Kočnerov pranier: vzťah s Pentou

Realita Kremľu: FSB organizuje vraždy na objednávku

Litvinenkov príbeh. Aj agent vedel, že je niečo zlé

Po zisku licencie však Rusko podľa zmluvy s lobistami nepostupoval a Pohanka predal zmluvnú pohľadávku Marianovi Kočnerovi. Kočner ako spoluvlastník firmy Gamatex, prinútil spoločníčku v Markíze Sylviu Volzovú, aby ako druhá konateľka Markízy notársky uznala dlžobu voči lobistom, ktorí Ruskovi údajne požičali peniaze na vybavenie vysielacej licencie. Šlo o 80 miliónov korún, čo v tých rokoch nepredstavovalo malú sumu.

18. augusta 1998 došlo k vyššie spomínanej výmene ochranky Markízy. Po čase sa v televízii objavil Marian Kočner s papierom, ktorým zbavoval Ruska kontateľskej funkcie vo firme. Po konflikte a utíšení sporu však po necelom mesiaci - 15. septembra – došlo k násilnému obsadeniu Markízy Kočnerovými ľuďmi.

Rusko údajne zo strachu o svoj život zmizol na niekoľko dní a nikto nevedel, kde sa nachádza. Keď sa na Slovensko vrátil, najal si ochranku z prostredia ukrajinskej mafie.

Skratka do politiky

Kauza sa stala aj politickou kartou. Body vtedy na protestoch verejnosti pred budovou Markízy získavali bok po boku vtedy opoziční poslanci Mikuláš Dzurinda aj Robert Fico. Obraz mučenníka využil aj samotný Pavol Rusko. Po utajenom urovnaní sporu s Kočnerom začala Markíza propagovať opozičných politikov.

Hovorí sa, že prakticky vytvorila Stranu občianskeho porozumenia. Cez ňu sa po voľbách do parlamentu dostali niekoľkí manažéri z Markízy aj Ruskova manželka Viera. Z viacerých redaktorov Markízy sa stali hovorcovia známých oligarchov a nemalý počet z nich skončil na poslaneckých stoličkách. Priamo do vlády katapultovala Markíza aj Ruska a jeho hnutie ANO. Kontroverzná strana však pre podozrenia z korupcie a manipulovania tendrov diskvalifikovala Ruska a jeho ľudí zo slovenského verejného diania.

Marian Kočner chcel cez svoj štedro finančne podporovaný projekt Na pranieri prostredníctvom nelegálneho sledovania získavať a zverejňovať kompromitujúce informácie o novinároch. Na pranieri v podaní Biztweetu sa venuje histórii a aktivitám mnohonásobne obžalovaného podvodníka a potenciálneho vraha. Vystačíme si pritom s legálnymi verejnými zdrojmi.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope