Kočnerov pranier: vzťah s Pentou

Finančná skupina Penta reaguje na spájanie s osobou Mariana Kočnera podráždene. Právne hrozby a bagatelizovanie však nevysvetľujú a nenegujú blízke vzťahy podčiarknuté spoločnými obchodnými aktivitami, či osobnými známosťami.

V očiach verejnosti došlo hádam k najbližšiemu prepojeniu Penty s Kočnerom po zverejnení videozáznamu, na ktorom Kočner vyčíta submisívnemu bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi to, že si partnera Penty Jaroslava Haščáka dovolil vydierať nahrávkou takzvanej Gorily po tom, čo si jej zničenie Haščák od Kočnera kúpil.

Trnka mal údajne nechať získané nahrávky z odpočúvania konšpiračného bytu z kauzy len vo dvoch vyhotoveniach – jednom pre Haščáka a jednom pre Kočnera. Sám si však vyrobil jednu kópiu, ktorej zverejnením sa mal jednému zo šéfov Penty vyhrážať.

Kauza Gorila vychádzala z údajného spisu Slovenskej informačnej služby. Odpočúvanie z istého bratislavského bytu má dokazovať, že Penta korumpovala niektorých slovenských politikov a štátnych úradníkov výmenou za vplyv na privatizáciu a chod niektorých podnikov.

Sama Penta existenciu spisu popiera a za celou kauzou vidí snahu poškodiť skupinu konkurentmi.

Prepojenie dvoch mediálne skloňovaných podnikateľov sa však zďaleka netýka iba kauzy Gorila. Kočnerova firma Inkasný servis je napríklad podozrivá z krátenia dane počas prevodov pozemkov v Donovaloch, úrady tiež rozpletajú podozrivé daňové mechanizmy pri prevode bytov Five Star Residence v Bratislave. Mnoho z finančných operácií Kočnera pokrývala banka patriaca do skupiny Penty Privatbanka.

Exkluzívny klient

Inkasný servis v developerskom projekte Five Star Residence nakúpila 17 bytov za jedno euro. Tým mala obísť povinnosť platiť z transakcie dane.

Meno Privatbanky zo skupiny Penta sa s Marianom Kočnerom spojilo prvýkrát už v roku 2006. Banka vtedy dostala pokutu 55 tisíc eur za to, že nenahlásila podozrivé finančné transakcie svojich klientov.

Privatbanka údajne nedodržala zákon o boji proti praniu špinavých peňazí, keď nenahlásila napríklad neobvyklé prevody peňazí z Malty na Slovensko, ktoré uskutočnil práve Kočner.

Na podozrivý prevod reagovali až maltské úrady. Podobná pokuta bola banke podľa slovenských médií udelená v roku 2012, kedy mala prijať podozrivú Kočnerovou platbu vo výške troch miliónov eur.

Čítajte aj:

Hudobné práva v praxi. Koľko vás stojí obľúbený song?

Litvinenkov príbeh. Aj agent vedel, že je niečo zlé

Analýza bez výsledku. NBÚ nemá názor na Huawei a ZTE

Penta akúkoľvek spoluprácu s Kočnerom vždy odmietala. Trvala na tom aj po zverejnení prepisov odposluchov z kauzy Gorila, kde sa mená predstaviteľov Penty opakovane spájali s obchodmi Mariana Kočnera. Privatbanka financovala obchodné projekty Kočnera aj v čase, keď už bol väzobne stíhaný.

Polícia mala okrem iného počas domových prehliadok v Kočnerových nehnuteľnostiach zabezpečiť tridsať zmeniek v súhrnnej hodnote 10,7 milióna eur. Zmenky Marianovi Kočner vystavila firma Penta Funding zo skupiny Penta.

"Odmietame všetky nepodložené mediálne konštrukcie a špekulácie, ktoré by skupinu Penta spájali s akýmikoľvek aktivitami Mariana K. K medializovaným informáciám o zmenkách týkajúcim sa osoby podozrivej z trestnej činnosti chce Privatbanka informovať, že v súčasnosti aktívne koordinuje svoj postup s dozorujúcou prokurátorkou. Zároveň prijala rozhodnutie, že v prípade predloženia zaistených zmeniek ich neprijme na plnenie," vyhlásila na jeseň 2018 spoločnosť.

Desiatky podozrení

To, že s Kočnerom obchodovala, priznala Penta až v roku 2019, teda po niekoľkých mesiacoch väzobného Kočnerovho stíhania. Svoj vzťah k podnikateľovi vysvetľoval v rozhovore pre Aktuality.sk partner Penty Jaroslav Haščák.

Marian Kočner je vedený tiež na takzvaných mafiánskych zoznamoch. Dokument, ktorý údajne vypracovala polícia, mal zhromažďovať zoznam ľudí aktívnych v organizovanom zločine. V roku 2011 ho vyniesla elitná policajtka.

Podnikateľ spoločne s podsvetím organizoval aj násilné obsadenie televízie Markíza v roku 1998. S touto televízii je spojené aj ďalšie obvinenie. Kočner mal sfalšovať podpis na zmenkách, ktorými od televízie vymáha zaplatenie viac ako 26 miliónov eur. Podobných živých, alebo starších káuz, ktoré rieši aj polícia, má Kočner zhruba dve desiatky.

Marian Kočner chcel cez svoj štedro finančne podporovaný projekt Na pranieri prostredníctvom nelegálneho sledovania získavať a zverejňovať kompromitujúce informácie o novinároch. Na pranieri v podaní Biztweetu sa venuje histórii a aktivitám mnohonásobne obžalovaného podvodníka a potenciálneho vraha. Vystačíme si pritom s legálnymi verejnými zdrojmi.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb