Analýza bez výsledku. NBÚ nemá názor na Huawei a ZTE

Pred rokom spustili veľký audit, ale nedospeli k výsledku. Dnes čakajú na európske odporúčania, čo robiť v prípade prístupu čínskych technológií k strategickej infraštruktúre ďalej.

Technológie čínskych firiem Huawei, či ZTE sú potenciálnymi hrozbami pre štátnu bezpečnosť. S týmto výsledkom prišli od roku 2018 audity viacerých krajín. Čínske technológie zhromažďujú informácie o používateľoch a dokážu byť zneužité čínskou vládou k vyvolaniu nestability v krajinách, kde sa používajú. Napríklad vysielače, či rozdeľovacie stanice internetu by mohli v prípade zámerného útoku vyhodiť z prevádzky systémy riadiace dopravu, telefonické pripojenie, internet, či prevádzku technológií v nemocniciach a skladoch strategických surovín.

Pre hrozbu odporučili desiatky bezpečnostých úradov nezapájať čínske technológie do dodávok pre kľúčovú infraštruktúru štátu. Reagovalo aj Slovensko a politici dali podnet preveriť eventuálne hrozby a súčasné postavenie čínskych technológii v štátnej infraštruktúre.

Audit spadá do kompetencie Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), ktorý potvrdil, že čoskoro pripraví správu o kyberbezpečnostných hrozbách. Čas sa však naťahoval a žiaden výsledok nepríchadzal. V lete 2019 NBÚ iba medializoval, že o rizikách čínskych firiem nemá dostatok informácií. Iné bezpečnostné orgány v zhraničí pritom k záveru o rizikách prichádzali už po niekoľkých týždňoch auditu.

Dnes je NBÚ, možno aj v reakcii na žaloby čínskych firiem za poškodzovanie mena v niektorých krajinách, stále opatrný. Čaká na návod postupu od medzinárodných partnerov.

„Na Európskej úrovni sa momentálne pracuje na takzvanom Toolboxe - sade opatrení pre kybernetickú bezpečnosť 5G sietí, na ktorého tvorbe takisto participuje Národný bezpečnostný úrad. Predpokladané zverejnenie Toolboxu je 31. decembra 2019. Úrad takisto v tejto problematike spolupracuje s ostatnými členskými štátmi a vymieňa si vzájomne skúsenosti v oblasti bezpečnosti 5G technológií a očakávaných bezpečnostných opatrení,“ odpovedá na otázky Biztweetu Národný bezpečnostný úrad.

Čítajte aj:

Z Bureša Babišom: Osud Petrimexu

Litvinenkov príbeh. Aj agent vedel, že je niečo zlé

Jeden z Afgáncov plánujúcich vraždu na Slovensku môže byť na slobode

Na to, či existuje celkový vypracovaný audit kyberbezpečnostných hrozieb krajiny úrad neodpovedá. Hovorí iba o plánovanej súťaži na 5G sieť, kde má na pokyn Európskej komisie pripraviť správu o možných hrozbách pre slovenskú digitálnu infraštruktúru.

„V rámci Európskej únie sa Národný bezpečnostný úrad aktívne zúčastňuje všetkých aktivít súvisiacich s kybernetickou bezpečnosťou 5G technológií a sietí. Podľa odporúčania Európskej komisie vypracoval NBÚ risk analýzu implementácie 5G technológií, ktorá bola podkladom pre spoločné posúdenie rizík, ktoré vypracovala Európska únia spolu s členskými štátmi a agentúrou ENISA,“ uvádza NBÚ.

O tom, či bude správa vylučovať z hry o superrýchly internet niektoré technológie sa teda dozvieme až z európskej správy. Vzhľadom k opatrnosti slovenského bezpečnostného úradu však možno predpokladať, že bez európskeho zákazu nebudú čínske technológie na Slovensku diskriminované.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb