„Babišove“ krokodíly skončili v kafilérii. Agrofert vyriešil nechcené dedičstvo

Krokodíly, ktoré chovala farma Jevišovice Andreja Babiša, skončili v kafilérii. Ich mäso nikto nechcel.

Krokodíly, ktoré chovala farma Jevišovice Andreja Babiša, skončili v kafilérii. Ich mäso nikto nechcel.

„Chov krokodílov nebol náš nápad – zdedili sme ho v rámci akvizície farmy Jevišovice,“ vysvetľuje hovorca skupiny Agrofert Karel Hanzelka.

Chovať krokodíly bol nápad pôvodného majiteľa farmy Bohumíra Radu. Ten sa chcel dostať až k objemu 800 krokodílov. Ich mäso je v niektorých netradičných reštauráciách luxusnou pochúťkou. Problémom bolo, že na chov nedostal povolenie. A čo viac, na porážku krokodílov, ktoré choval, nevedel zohnať povolenie. Česká legislatíva totiž niečo podobné nepoznala.

Farma sa kvôli krokodílým problémom zadĺžila a hľadala nového majiteľa. Stal sa nim Agrofert miliardára a českého ministra financií Andreja Babiša. Predstavitelia firmy hovoria o tom, že nezvyčajný chov bol nechceným dedičstvom a už od počiatku nerentabilný. „Krokodílom je treba kúriť, svietiť, kŕmiť ich. Náklady šli do miliónov,“ hovorí Karel Hanzelka.

 

 

Preto sa Agrofert rozhodol exotické zvieratá poraziť. Na smrť šlo 158 krokodílov. Ich mäso sa však kvôli vysokej cene a malým možnostiam odbytu nepodarilo predať, a tak skončilo v kafilérii.

"Časť mäsa se nám podarilo predať reštauráciam. Časť sme predali veterinárným ústavom na výskumné účely – skúmanie mikrobiológie. Zvyšok skončil v kafilérii,“ dodáva hovorca Agrofertu.

Neúspech nápadu bývalého majiteľa je podľa Karla Hanzelku prozaický. „Český spotrebiteľ nieje na krokodílie mäso zvyknutý. Je to exotická záležitost. Stravovacie návyky Čechov sú iné. Nieje to tradičná kuchyňa. Ľudia to ochutnajú raz a stačí im to,“ hovorí Karel Hanzelka.

Farma Jevišovice funguje ďalej. Venuje sa však klasickej rastlinnej a živočíšnej výrobe. 42 krokodílov z chovu však hromadnú porážku prežilo. Slúžia ako atrakcia pre návštevníkov farmy.

 

Čítajte tiež:

 

Ako riešiť nezamestnanosť? Ekologickým kaprom

Slováci prišli na to ako šetriť olej. O riešenie sa bijú okolité krajiny

Agrofert již United Bakeries nechce. Odradily ho úřady

Bureš neBureš. Andrej Babiš je mužom ktorého moc vzbudzuje pozornosť