Motor Európy spomaľuje. Čaká nás kríza?

Nemecká ekonomika spomaľuje. Ako nás to zasiahne a ako reaguje Berlín a Brusel?

Európska ekonomika je výrazne previazaná s ekonomikami jej najsilnejších členov. Nielen z pohľadu strednej a východnej Európy ide hlavne o nemeckú ekonomiku, ktorej výkon býva predzvesťou dobrých i zlých časov a indikátorom prichádzajúcich kríz.

Práve z tohto hľadiska sú znepokojivé dáta, ktoré v posledných mesiacoch z Berlína prichádzajú. Nemeckej ekonomike sa príliš nedarí. Väčšina ekonomických ukazovateľov vykazuje zhoršujúci sa trend. Napríklad množstvo vyrobených osobných automobilov kleslo pod úroveň krízového roka 2009. Tieto informácie predstavujú zdvihnutý ukazovák pre slovenské subdodávky, ktoré ťahajú slovenskú ekonomiku. Zhoršujúce dáta však nevykazujú len priemyselné odvetvia.

Sanácia, nie stimulácia

Nemecká vláda v reakcii na slabé čísla z druhého štvrťroka 2019 oznámila, že je ochotná povzbudiť ekonomiku fiškálnym stimulom vo výške až 50 miliárd eur. Plánované opatrenia sa pravdepodobne budú týkať aj prijímania zamestnancov na krátkodobé úväzky či úprav sociálneho systému. Nemecké hospodárstvo tak zrejme bude zaťažované vysokým zdanením, ktoré sa následne prerozdelí podľa vládnych priorít. Zvýši sa tiež práca s migrantmi z tretích krajín ako vhodnou krátkodobou pracovnou silou.

Čítajte aj:

Grécko a hospodárska kríza. Ako je na tom dnes?

Kampaň pred americkými prezidentskými voľbami 2020. Ako nás zasiahne?

Piata Internacionála

Spolková republika chce riešiť ochladzovanie ekonomiky rastom vládnych výdavkov. To pravdepodobne zmierni najpálčivejšie sociálne problémy, ktoré môžu nastať kvôli rastu nezamestnanosti. Fiškálne stimuly však apriori samé o sebe ekonomiku neoživia. Ide viac o sanačné opatrenie.

Rozpad partnerstva

Problémom zaváňa tiež vzďaľujúca sa hospodárska politika Nemecka ako vlajkovej lode Európskej únie a významného partnera v Spojených štátoch amerických. Americká vláda Donalda Trumpa zaviedla daňovú reformu, ktorá narušila globálne toky investícií. V roku 2018 sa preto prvýkrát od roku 2005 dostávalo do Spojených štátov viac kapitálu, než smerovalo opačne.

Donald Trump sa naviac zameriava na stimulačnú menovú politiku. Už dlhšiu dobu sa preto sporí so šéfom Americkej centrálnej banky Jerome Powellom o nastavení úrokových sadzieb. Trump navrhuje, aby Fed znížil úrokové sadzby minimálne o jeden percentuálny bod. Mal by podľa neho pristúpiť aj k odkupu štátnych dlhopisov. Daná uvoľnená politika by viedla k podpore amerických exportérov, ktorý by z globálnych trhov mohli vytláčať európskych partnerov. Tých a hlavne tých nemeckých Trump opakovane označuje za súperov až nepriateľov.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

 

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb