Jozef Svoboda: keď je krk pre biely golier príliš hrubý

Organizovaný zločin sa skladá z niekoľkých vrstiev – od vymáhačov dlhov až po biele goliere. Jozef Svoboda bol niekde medzi. Nestal sa neviditeľným, ale politici a masmédia z neho spravili ctihodného občana.

Gloriola, ktorú mu vybudovali peniaze a slovenská náchylnosť obdivovať ľudí z bulváru mu dokonca ostala aj roky po jeho vražde z roku 2004. Aj po výstreloch, ktoré ho popravili pred stávkovou kanceláriou na Podunajskej ulici v Bratislave o ňom mnohí politici a podnikatelia hovorili jako o serióznom biznismenovi, ktorý si zasluhoval úctu.

Medzi tými, s ktorými si rozumel bol napríklad bývalý prezident Ivan Gašparovič, oligarcha Ivan Kmotrík, šéf bratislavského HZDS Ladislav Polka, kvestorka europarlamentu Monika Beňová, oligarcha Poór, finančný podvodník Jozef Majský, v minulosti aj Ducký, Hudek, či Rezeš.

Ako seriózneho podnikateľa, ktorý nemal s mafiou nič, ho vykresľovali aj bulvárne média, ktoré obdivovali jeho vilu na Hlbokej ulici v Bratislave (oproti býval ďalší boss Ján Takáč, zavraždený krátko pred Svobodom), či atraktívne milenky ako dnešná poslankyňa Petra Krištúfková, či Zuzana Belohorcová.

Kto však neobdivoval celebritné kruhy a povrchné pozlátko, videl a vedel kým Jozef Svoboda bol. Prostoreký bývalý zápasník s opakovanymi problémami so zákonom, násilným okolím a možnosťami, ktoré mal vytvorené vďaka ochote slovenských politikov nechať sa korumpovať.

Svobodova kariéra začala ešte v čase, keď bolo Československo pod komunistickou nadvládou. Podarilo sa mu emigrovať do Švédska, kde údajne podnikal v reštauračných službách. O jedlo však zrejme tak úplne nešlo, keďže bol odsúdený za drogové priekupníctvo.

Čítajte aj:

Sadiki: príbeh narkobaróna a jeho tajomstvo úspechu

Príbeh Harabina. Muž paradoxu s citom pre dobu

Ján Smerek. Prototyp mečiarovského milionára

Po páde bývalého režimu sa ho Švédi ochotne zbavili a nechali ho vrátiť sa do domoviny. Tu rozbehol hneď to, čo bolo najjednoduchšie a najlepšie vynášalo. So skúsenosťou z kapitalistického organizovaného zločinu rozbehol v bratislavskom hoteli Fórum kasíno. Pre politikov, podnikateľov, smotánku a mafiu obľúbené miesto sa skoro stalo miestom stretnutí mocenských es i miestom, ktoré pre intrigy vyhľadávali tajné služby.

Dostal sa aj k bratislavskej kaviarni Alžbetka, kde jeho agenda vyzerala podobne – dohadoval stretnutia mafiánov, podnikateľov a politikov.

Najprv sponzoringom potom aj ako akcionár vstúpil do futbalového ŠK Slovan Bratislava. Už ako priateľ politikov bol angažovaný aj v športových asociáciách, zápasníckých, či olympijskom výbore. Bol napríklad podpredsedom Európskeho výboru zápasenia. Od olympijského výboru aj iných tiež dostal, ako je na to na Slovensku zvykom, množstvo honorov a ocenení.

Podľa mnohých sa mu stala osudnou práve jeho pýcha – hotel Forum. Zmanipulovanú privatizáciu dlho napadala Dzurindova vláda. Chcela štátny podiel v hoteli získať späť. Tlačili sa doň tiež oligarchovia a ďalší členovia podsvetia.

Podľa mnohých indícií mal mesiace pred svojou vraždou obavy o svoj život. Podiely v niektorých podnikoch, napríklad aj hoteli Forum, prepísal na svojho kumpána Jozefa Surovčíka. Ten bol zavraždený tiež a hotel napokon ovládla skupina J&T. V tom čase bol Svoboda najčastejšie vo Francúzsku. Dodnes sa nevie, kto ho do Bratislavy vylákal a jeho vrahov polícia nevypátrala.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb