Azerbajdžan má predstavovať možnosti. Na Slovensku ich nepotvrdzuje

Luxus, ropa, kaviár a nadštandardné vzťahy s politikmi. Napriek budovanému image azerbajdžanský biznis pod Tatrami zaostáva za očakávaniami.

Vďaka ekonomickej diplomacii sa azerbajdžanský kapitál prelial aj do blízkosti slovenských politikov. Cez Vysokú školu Danubius a zakázky pre azerbajdžanské železnice sa pevne prepojil s politikmi Smer-SD a SNS. Azerbajdžanský dar mal smerovať aj na podporu hnutia Nova Daniela Lipšica. Politici opakovane vyjadrujú krajine podporu a označujú ju za spojenca v kaukazskom regióne. Podporujú ju aj v zahraničí a služobnými cestami.

Lobbing však prináša úžitok iba úzkej skupine ľudí, blízkej azerbajdžanskému vedeniu. Ako ukazuje analýza Biztweetu pripravená spoločne s agentúrou Finstat, reči o kaukazskom tigrovi ostávajú nenaplnené a na Slovensku hrá Azerbajdžan marginálnu rolu.

Celkovo je na Slovensku 39 spoločností s aspoň jednou štatutárnou osobou z Azerbajdžanu. Z toho 17 je organizačných zložiek, ostatné spoločnosti sú s.r.o.

Plyn a obchod

Celkovo sa v obchodnom registri nachádza 20 spoločností s aspoň jedným spoločníkom z Azerbajdžanu. Iba 3 spoločníci sú zapísaní v dvoch firmách, všetci ostatný iba v jednej spoločnosti.

Feridun a Sadig Naghiyev sú zapísaní v rovnakých spoločnostiach: STATUSGAS, s. r. o. a STT – Statusgas Transport and Trading s.r.o. (skrátene STT s.r.o.). Spoločnosť Statugas, kde je okrem rodiny Naghiyevovcov zastúpený aj turecký spoločník, obchoduje s plynomermi a ďalšími odbornými prístrojmi použivanými v plynárstve.

Čítajte aj: 

Ruské investície na Slovensku sankciami netrpi

Hörnlein rozšíri výrobu v Šahách

Vláda by mala iracionálnu americkú reťaz v Košiciach pretrhnúť

Eynar Allahverdiyev, ktorý je podľa informácií Biztweetu významným predstaviteľom moslimskej komunity v Azerbajdžane, pôsobí v spoločnosti BAKA Group s.r.o. a Bionarr s. r. o. Obe sa zaoberajú nešpecifikovanou obchodnou, či administratívnou činnosťou.

Vysoká škola medzi top hráčmi

Najvyššie tržby medzi firmami s azerbajdžanskou stopou na Slovensku má spoločnosť STATUSGAS, s. r. o.. Ďalej nasleduje spoločnosť BAKA Group s.r.o. a STT – Statusgas Transport and Trading s.r.o. (skrátene STT s.r.o.).

Ak by sme sa pozreli na firmy aj s konečným užívateľom výhod z Azerbajdžanu, tak by sa nám v rebríčku objavila aj Vysoká škola Danubius s.r..o.
Rebríček firiem so spoločníkom z Azerbajdžanu zoradený podľa výšky tržieb


STATUSGAS, s. r. o. 4 137 980 €
BAKA Group s.r.o. 694 564 €
STT – Statusgas Transport and Trading s.r.o. (skrátene STT s.r.o.) 375 936 €
Bionarr s. r. o. 60 832 €
Slovkontakt-Trans s.r.o. 45 557 €
TAKAZ s. r. o. 40 000 €
S-D Group s.r.o. 33 424 €
European Investment Slovakia, s. r. o. 30 000 €
Saffran s. r. o. 26 877 €
VisionPro s.r.o. 25 030 €

Vedenie Azerbajdžanu stojí pred úlohou zbaviť sa jednostranne orientovanej ekonomiky na produkciu energetických surovín. Ak to chce docieliť, bude musieť výrazne zoštíhliť štátnu administratívu, ktorá sa v súčasnej situácii javí ako beznádejne prekombinovaná a nadhodnotená.

Podľa rád ekonómov bude nutné tiež privatizovať niektoré štátne podniky, sprehľadniť systém výberu daní a znížiť výšku colných poplatkov, ktoré neúmerne zdražujú akékoľvek podnikateľské aktivity.

Samostatnou kapitolou je miera korupcie, ktorá je v Azerbajdžane neakceptovateľná. Prezidentská rodina koncentrovala moc tak, aby celý biznis s nerastnými surovinami ovládal úzky s nimi prepojený okruh oligarchov. Tí majú výrazný vplyv aj na ďalšie politické oblasti, či diplomaciu.

Nízky dlh, vysoké zásoby

Niektoré problémy si v Azerbajdžane priznávajú. V roku 2016 preto napríklad došlo k výraznému zjednodušeniu a spriehľadneniu colných procedúr, prebieha reštrukturalizácia bankového sektora a je pripravovaná séria investičných stimulov, zameraných na rozvoj neropných odvetví.

Niektoré ukazovetele azerbajdžanskej ekonomiky však vykazujú známky optimizmu. Štátny dlh je na úrovni okolo 20 percent HDP a rezervy v Štátnom ropnom fonde dosahujú zhruba 39 miliard amerických dolárov. Pomaly postupuje aj veľký strategický projekt železničného koridoru Baku-Tbilisi-Kars, Severojužného železničného koridoru či plynovodu TANAP.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

 

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb