Viliam Soboňa: za loajalitu kúpele

Mečiarova éra priniesla aj ministra zdravotníctva, ktorý za odmenu a krytie chrbáta získal lukratívne kúpele. Ani krivé meno ho z biznisu a praxe nevyhnali.

Viliam Soboňa sa snažil vystupovať ako jeden z tých členov hnutia HZDS, ktorí sú distingvovanejší, nemlátia ústami ako Lexovci a so špinou nechcú mať nič spoločné.

Netrvalo však dlho a prišla služba pri krytí chrbáta, korupčné správanie a privatizácia vedúca k dlhoročnému drsnému sporu so štátom a bývalými partnermi.

Rodák z Bardoňova neďaleko Nových Zámkov po štúdiu na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave pracoval ako lekár interného oddelenia Nemocnice v Nových Zámkoch.

Viliam Soboňa bol odbornou tvárou HZDS. Bol poslancom Federálneho zhromaždenia za HZDS a po vzniku samostatného Slovenska v roku sa v roku 1993 stal ministrom zdravotníctva. V roku 1995 sa presťahoval do Sliača, kde sa stal riaditeľom Kúpeľov Sliač. Stal sa je však vágny výraz. Ukázalo sa, že jeho plánom bude majetok získať po mečiarovsky.

Hoci to chvíľu vyzeralo, že sa bude od zločinov Mečiarovho režimu držať bokom, napokon sa aj jeho osoba osvedčila ako klasický člen systémovej reťaze. Nielen ako poslanec, ale napríklad aj ako šéf výboru pre kontrolu SIS, čo bola pre Vladimíra Mečiara mimoriadne citlivá funkcia.

Podobne horká bola aj príchuť jeho kľúčového biznisu. Od Mečiarovej komisie získal pri privatizácii Kúpeľov Sliač nadpolovičný balík. Za pre štát nevýhodných podmienok a bez splnenia základných pravidiel privatizácie, ako napríklad splatenie základných kapitálových požiadaviek.

V tom čase bol pritom ministrom zdravotníctva aj riaditeľom kúpeľov.

Čítajte aj: 

Chytro a nenápadne. Jannis Samaras patrí k najtaktickejším podnikateľom

Z Bureša Babišom: Peter Lövinger

Z Bureša Babišom: Viera Jurkovičová

Podivnou privatizáciou však jeho podnikateľský príbeh nekončil. Mal tú smolu, že sa k moci dostala Dzurindova vláda, ktorá sa pokúsila do najokatejších privatizačných podvodov vrátane toho Soboňovho zasiahnuť.

Proti rozhodnutiu o tom, že na kúpele nárok nemá bojoval nielen na súdoch. V kancelárii sa dokonca načas zabarikádoval a budovu musela vyčistiť súkromná SBS.

Problémom pre snahu zbaviť sa mečiarovského privatizanta bolo aj to, že bol v roku 2002 zase zvolený poslancom, dokonca bol dosadený aj do čela výboru na kontroli tajnej služby. Po čase sa dokonca neúspešne pokúšal o kreslo banskobystrického župana.

Dlho trvali aj podozrenia o tom, že ovplyvňuje zloženie súdnych senátov, ktoré o vlastníctve kúpeľov rozhodovali. Napokon však Najvyšší súd rozhodol o tom, že na kúpele nárok nemá.

Okrem peňazí, ktoré stihol získať vďaka niekoľkým rokom ovládania Kúpeľov Sliač aktuálne vlastní aj poradenskú firmu Medisco. Do biznisu sa zapája aj jeho syn.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

 

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb