Epobočku VšZP využíva 400 tisíc ľudí. Úspory však neprináša

Elektronickú schránku má 400 tisíc poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). K zníženiu nákladov na kamenné pobočky to ale neviedlo.

Z celkového poťu držiteľov elektronických schránok ich pravidelne, aspoň raz mesačne, využíva polovica.

„Ponuku ePobočky sme v poslednom období rozšírili najmä o služby zamerané na zdravotnú starostlivosť, o ktoré je medzi klientmi najväčší záujem. Ide napríklad o prehľad liekov s možnou úsporou na doplatkoch, liekové interakcie, či možnosť reklamovať zdravotnú starostlivosť. Zjednodušili sme aj spôsob, ako si rodič môže do ePobočky pridať dieťa,“ uvádza pre Biztweet referát komunikácie VšZP.

V roku 2019 sa poisťovňa zamerala na jednoduchšie prihlásenie do epobočky. Klienti už nebudú potrebovať na prístup do ePobočky GRID kartu. Prihlásiť sa čoskoro budú môcť jednoducho prostredníctvom mobilnej aplikácie VšZP.

Vývoj podobných vylepšení stál v minulom roku 557317 eur. Koľko stojí prevádzka epobočky celkovo poisťovňa neprezrádza. Prevádzkové a údržbové náklady ePobočky sú súčasťou prevádzkových nákladov na komplexný informačný systém. V účtovných dokladoch dohľadateľných verejne je ich účet vždy k uzatvoreniu účtovného roka povinne nulový. Náklady včlenené do jednej položky s inými teda poisťovňa vyrovnáva výnosmi z iných činností.

Čítajte aj:

Kaliňák má novú rolu. Riadi stranícku s.r.o.

Saková zanechala myšlienku Kaliňákových sociálnych podnikov

Felshtinsky: Ak bude Putin pri moci, bude konflikt na východnej Ukrajine nažive

Ani nárast počtu používateľov a agendy, ktorú je možné cez elektronickú aplikáciu vyriešiť neviedol k úsporám v podobe menšieho počtu pobočiek poisťovne a ich zamestnancov.

„Elektronická komunikácia predstavuje nevyhnutné napredovanie v komunikácii, ktoré so sebou v budúcnosti môže priniesť aj optimalizáciu pobočiek. Optimalizácia počtu pobočiek bude logickým dôsledkom sledovania potrieb poistencov v jednotlivých regiónoch a ich usmerňovanie, motivovanie na využívanie služieb ePobočky,“ uvádza VšZP.

Konkrétne plány úspor v súvislosti s elektronizáciou však nemá. Stále hovorí aj o tom, že sa snaží zachovať aj doposiaľ platné postupy komunikácie, nakoľko istým skupinám obyvateľstva vyhovujú.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope