Poliaci vysúťažili staviteľa plynovodného prepojenia

Poľská strana už vybrala staviteľa plynovodného prepojenia so Slovenskom.

Projekt za viac ako 500 miliónov zlotých, teda asi 115 miliónov eur získalo konzorcium Budimex Mostostal a Mostostal Krakov.

Firmy pre energetickú spoločnosť Gaz-System postavia 59-kilometrový úsek plynovej prepravnej siete k slovenským hraniciam. Úsek Strachocina-Veľké Kapušany bude pokrytý potrubím s metrovým priemerom a tlakom 8,4 MPa.

„Prepojenie medzi Poľskom a Slovenskom je dôležitým prvkom pri budovaní integrovaného európskeho trhu s plynom, vďaka ktorému budeme môcť posielať plyn z terminálu LNG a Baltského potrubia našim partnerom zo strednej a východnej Európy,“ povedal prezident Gaz-System Artur Wynko.

Čítajte aj:

Orlen spustil slovenskú expanziu. Zatiaľ v malom

Žilinská tepláreň investuje 31 miliónov do novej turbíny

Okrem budovania energetickej diverzifikácie dodávok a možnosti čerpať plyn dovezený z USA do Poľska verí poľská strana tiež v regionálny rozvoj spojený s projektom. Pripomína, že obce na trase získajú nové príjmy z daní a stúpne taktiež zamestnanosť obslužného personálu.

Stavba 106-kilometrového úseku na slovenskej strane sa začala v septembri 2018. Prepojovací plynovod má byť prevádzkyschopný v roku 2021. Gro výstavby financujú fondy Európskej únie v rámci programov TEN-E a CEF. Región tak získal 107,7 milióna eur.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope