Nálady Igora Matoviča

Polemika o proeurópskom smerovaní Slovenska, kandidatúra a odstúpenie z eurovolieb, nasledované objavením Boha. Igor Matovič posiela svoju stranu pred kľúčovými voľbami do turbulentného obdobia.

Budete voliť OĽANO - NOVA?

V čase, kedy pomaly začínajú na dvere klopať po čase prvé voľby s reálnou šancou na zmenu pomerov v slovenskej politike, sa Igor Matovič hľadá. Pred pár mesiacmi vystúpil s pompéznou tlačovkou, na ktorej zmotal nie celkom zrozumiteľný monológ o tom, že sa nás Amerika prostredníctvom partnerstiev a aj vďaka Únii pokúša kolonizovať, o tom, že Rusko nie je priateľom, ale ani nepriateľom..a..Vyznal sa v tom vlastne niekto?

Cholerický motanec bol oznamom, že chce líder Obyčajných ľudí kandidovať v európskych voľbách. Vraj preto, aby si potvrdil, že jeho, nech už je akýkoľvek, veľa o ňom nevieme, názor, má na Slovensku mandát.

Či mal sme sa nedozvedeli. Svoju kandidatúru totiž ešte pred voľbami stiahol. Marketingové experimenty síce priniesli mediálnu pozornosť, no ešte viac zneistili voliča, ktorý už dlhšiu dobu nevidí jasnú dominantu, v ktorej by boli Obyčajní ľudia jasnou voľbou.

Monológové vystúpenia, ako to, ktoré pre nahrávanie svojho mobilu Matovič predviedol v národnej rade, pravidelne prinášajú prepady preferencií. V strane, ktorú Matovič vlastní mu však vzťah medzi počtom voličov a jeho verejným vystupovaním nikto nechce vysvetľovať.

Obyčajné harakiri preto pokračuje aj v týchto dňoch. Igor Matovič objavil Boha a založil platformu Obyčajní kresťania.

Sprievodné mediálne vystúpenia nesklamali. Emotívne moralizovanie o desatore, o tom, kto je dobrý kresťan a kto len kresťan.. Najviac žiaril na televízii, ktorá nesklame – TA3. Po boku Alojza Hlinu to miestami vyzeralo ako, keď idú chlapi po kostole na pivo, miestami sa to hmýrilo strašením z plánu vykoreniť z Európy kresťanstvo, ale hlavne porovnávaním, kto je kresťanskejší kresťan.

 

Čítajte ďalšie komentáre autora:

Eurokomisár Šefčovič: Súčasný energetický systém EÚ je neudržateľný

Kto je tu patriot?

Noví kamaráti Kollárovi nepomohli. So Sulíkom si zostali sami

Excentrické a nezrozumiteľné osobnosti, ktoré sa snažia prezentovať ako strážcovia kríža, sa pri pohľade od stola pustili na správnu marketingovú cestu. Demografia Slovenska hovorí jasne - kresťanská karta má obrovský voličský potenciál.

Chuť reality je však horkejšia. Z pohľadu voliča je problémom to, že Matovičovi jeho kresťanstvo ľudia veľmi neveria. Tí, ktorí Obyčajných ľudí volili, vedia, že ide o hnutie, ktoré sa prezentuje ako konzervatívne, kresťanské a sociálne. Tí, ktorí hnutie nevolili a nevolia, majú Matoviča za populistu, alebo po kampani zo strany Smeru za podvodníka.

Najvypuklejším marketingovým problém je však to, že sa ako kresťanská prezentuje takmer každá slovenská politická strana. Hájenie kríža pred vymysleným zlom zo strany liberálov, či iných náboženstiev už teda nie je žiadnou novinkou, ale osvedčeným receptom, ktorým si body zozbierali Kotlebovci, ale aj Smer, či SNS. To, čo dokáže Igor Matovič precitnutím získať tak budú maximálne iba omrvinky z koláča.

Ťažko povedať, či ide o nevydarený populizmus, alebo dopad nebezpečného UV Indexu, ktorý v súčasnosti miestami atakuje osmičku. Matovič by si však mal dať pozor, aby čochvíľa neostal na zbesilo sa otáčajúcej lodi sám.

Veronika Remišová, ktorá mala byť už dávno skutočnou jednotkou strany, pred tromi mesiacmi v rozhovore pre Biztweet konštatovala, že pokles preferencií strany nespája so správaním jej lídra. Dnes však už pripúšťa, že zvažuje možnosti, ako svoj politický potenciál neutopiť.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope