Brusel stopol peniaze aj kvôli projektu, ktorý realizuje Tempest a Vnet

Najviac nedostatkov, pre ktoré Slovensko prišlo o európske peniaze, Brusel našiel v projekte Centrálneho dátového archívu.

Nekonečný eurofondový príbeh sa pomaly mení na nočnú moru. Európska komisia definitívne rozhodla, že Slovensku nepreplatí 165,8 milióna eur z eurofondov. Celkovo je pritom ohrozených viac ako 400 miliónov eur.

Najviac nedostatkov, pre ktoré Slovensko prišlo o európske peniaze, pritom Brusel podľa správy zverejnenej týždenníkom Trend našiel v projekte Centrálneho dátového archívu. Ten má na starosti Univerzitná knižnica v Bratislave. Jeho realizátorom je pritom spoločnosť Tempest, známe meno v štátnych IT projektoch.

Zákazku na dodávku výpočtovej techniky a vybudovanie dátových centier v hodnote 28,3 milióna eur s DPH vyhral Tempest v konzorciu s ďalšiou IT firmou Vnet. Išlo pritom o užšiu súťaž, do ktorej sa okrem VT Group prihlásila už len jedna firma. Tempest pritom od roku 2005 získal podľa portálu znasichdani.sk verejné zákazky v hodnote viac ako 126 miliónov eur.

Európska komisia projektu Centrálneho dátového archívu vyčítala chyby vo verejnom obstarávaní. Konkrétne Brusel kritizoval, že objednávateľ v rozpore so zadaním tendra nezabezpečil v zmluve prevod autorských práv k softvéru a jeho zdrojového kódu do svojho vlastníctva.

Ide pritom o častý problém, ktorý kritizoval vo svojom známom “Desatore pre obstarávanie IT” aj bývalý minister financií Ivan Mikloš. Štátne úrady a organizácie totiž často nezískavajú s kúpou softvéru aj autorské práva k nemu, čím sa do budúcnosti de facto znemožňuje akákoľvek ďalšia súťaž. Ak chce totiž štát následne softvér upraviť alebo zmeniť, musí kvôli autorským právam uzatvárať zmluvy s IT firmami, ktoré mu pôvodný softvér dodali.

Európska komisia našla pri projekte Univerzitnej knižnice aj ďalšie pochybenie, podľa ktorého víťaz tendra nemal potrebné referencie. Navyše pri vyhodnocovaní tendrov šátne orgány vôbec nepreverili, či sa záujemcovia v predošlých trhoch rokoch nedopustili trestného činu.

Brusel aj kvôli týmto pochybeniam rozhodol, že Slovensku nepreplatí eurofondy vo výške viac ako 160 miliónov eur. Spolu pritom pozastavil platby za projekty financované z európskych prostriedkov až vo výške 413 miliónov eur. Tieto peniaze už pritom štát uhradil a čakal na ich preplatenie. Ak ich vláda nedostane, môže to pre rozpočet predstavovať značný problém, čo pripustil už aj minister financií Peter Kažimír.

 

Autor: Lukáš Kvašňák
Ilustračné foto: Wikipedia, Tempest

 

Čítajte viac:

Vláda má problém. Čerpanie eurofondov je kvôli korupcii ohrozené

Peniaze za zastavené eurofondy Kažimír tak skoro neuvidí

Ako sme zostrelili Kažimírovu kačicu

Zastavenie eurofondov pre Slovákov je reálne. Šlo by o precedens