Noví kamaráti Kollárovi nepomohli. So Sulíkom si zostali sami

Európske voľby ukázali, že slovenské utrapravicové spektrum nových lídrov nehľadá.

Jasným fanúšikom ultrapravice vie svoju ponuku predať najlepšie Kotleba v uniforme. Tým latentným, ktorí si svoje hnedé presvedčenie neuvedomujú sa zas ponúka Richard Sulík.

O záujem tohto spektra sa delí so svojim politickým spojencom Borisom Kollárom. Svedčí o tom nepresvedčivý výsledok Sulíkovej strany, ktorá navzdory tomu, že je teraz najsilnejšou opozičnou stranou, prehrala v súboji so Smerom, s neonacistami, s koalíciou PS-Spolu, ktorej sa bojí ako čert kríža, ale aj v súboji s mimoparlamentnou KDH.

Svedčí to o tom, že tých, ktorí hovoria o dikáte Bruselu, islamizácii a posilnení nikdy nestratenej suverenity Slovenska máme v slovenskom politickom menu dosť. Podčiarkol to aj fakt, že okrem Kotlebovej strany nezabodoval žiaden euroskeptik. Naopak, výrazne bodovali strany, ktoré sa nehanbili vyjadriť zakázaný názor, že sú proeurópske.

Potenciálny volič SaS, ktorý je imúnny voči niekedy nepochopiteľným výpadom šéfa strany voči Európskej únii a potenciálnym spojencom, zas nechápe prezentovanú budúcu koalíciu Slobody a Solidarity s hnutím Sme rodina Borisa Kollára.

Navzdory priateľstvu oboch lídrov svojich politických projektov, prezentovaná spolupráca, podľa Sulíka eventuálne aj koaličná, vzbudzuje obavy. Na jednej strane SaS rokmi budovaný imidž odborníkov, ktorý nezničil ani cholerický predseda, je na druhej strane negovaný spoluprácou s prostorekým populistom a šoubiznisovou hviezdičkou.

Čítajte ďalšie komentáre autora:

Eurokomisár Šefčovič: Súčasný energetický systém EÚ je neudržateľný

Výkon sociálneho štátu nepresvedčil. Zbytočne sa bráni liberalizmu

Kto je tu patriot?

Ak Sulík v Kollárovi vidí potenciál pritiahnutia euroskeptického voliča, eurovoľby 2019 mu ukazujú, aké sú jeho reálne schopnosti. Multiotec a fanúšik mnohoženstva, ktorý neznáša Islam a háji kresťanské hodnoty pritiahol pred voľbami do Bratislavy špičky európskej extrémnej pravice.

Ani Le Penová, Wilders, či Strache však úspech hnutiu bez programu nepriniesli. Kollár totiž nepochopil, že daný elektorár sice xenofóbke, islamofóbovi a populistovi, ktorý bol krajinu ochotný predať Rusku fandí, ale na Slovensku už ich „hodnoty“ zastupuje Kotleba.

Tak ako podpora od populistov, ktorí dnes bijú Moslimov, no pred pár rokmi vyháňali stredoeurópanov, nedáva zmysel ani spolupráca nejasných populistov v snahe poraziť populistu kovaného.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope