Polícia za zmiznutie munície z armádnych skladov nestíha nikoho

Národná kriminálna agentúra zastavila trestné stíhanie údajného nedovoleného ozbrojovania v prípade zmiznutia granátov a nábojov z armádnych skladov.

Trestné stíhanie bolo podľa Trestného poriadku prerušené ešte pred rokom. Preto, že sa nepodarilo zistiť skutočnosti oprávňujúce vykonať trestné stíhanie proti určitej osobe.

„Naďalej však prebieha operatívne preverovanie s cieľom zistiť a usvedčiť páchateľa uvedeného skutku, prípadne nájsť chýbajúcu muníciu,“ uvádza pre Biztweet hovorca Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky Michal Slivka.

Armáda po inventúre vykonanej pod tlakom médií a opozičných politikov potvrdila, že z jej skladov v Trenčíne a Sklenom zmizlo 11 protitankových granátov RPG-75, 120 ručných granátov, 6 pancierových striel, náboj do vozidla BVP a viac ako 200 tisíc kusov malokalibrovej munície.

Čítajte aj:

OLAF vyšetruje Plavčanove dotácie. Ministerstvo informácie neposkytuje

Fico a Vadala. V čom spočíva hra o pravdu?

Minister obrany Peter Gajdoš najprv tvrdil, že zmiznúť mohli už dávno. Média však odhalili, že šlo o čerstvé zmiznutia. Na stole tak bola otázka, či zo skladu nevynášajú muníciu armádni pracovníci, ale aj tá, kto nebezpečnú muníciu nakupuje.

Po tlaku bezpečnostného výboru a médií armáda zaviedla v skladoch nové bezpečnostné opatrenia. Namiesto vyšetrenia zmiznutia a zodpovedania významných otázok však iba vec zľahčuje. Odkazuje, že nešlo o špičkovú muníciu, polícia zas hovorí o tom, že nezaznamenala pohyb materiálu na čiernom trhu.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope