Kto je tu patriot?

Strednú Európu zahaľuje hnedý prach. Populistické národniarstvo posúva hranice akceptovateľnej nenávisti.

Súťaž o najväčšieho Slováka prebieha nielen v pronárodne Slovenskou národnou stranou motivovanej RTVS, ale aj v politickom ringu. Časy, kedy erektilné reči o národe patrili len do úst Jána Slotu a smrteľne kombinujúceho Vladimíra Mečiara sú preč.

Silné Slovensko, samostatné a nezávislé, pyšné na Slovenky a Slovákov, či slovenské tradície boli obsahom nejednej obsahovo fádnej kampane prezidentských kandidátov. Bielo-modro-červená trikolóra dominuje aj v kampaniach pred európskymi voľbami.

Na národnej hrdosti nie je nič zlé, pokiaľ sa ňou neospravedlňujú diskriminácie vybraných častí obyvateľstva, či šírenie nenávisti voči vybraným rasám a kultúram. Národovectvo sa často používa aj ako falošná zámienka motivácie k nenávisti voči európskemu spoločenstvu, ktoré paradoxne naopak slovenskú identitu, rovnako ako identitu ďalších svojich členov chráni.

V slovenských zemepisných šírkach býva problémom aj to, kto sa národovectvom oháňa. Andrej Danko, ktorý sa netají zbožňovaním krajiny, ktorá desiatky rokov Slovensko okupovala a jeho históriu prepisovala, začal hovoriť o rozdieloch medzi národovectvom a nacionalizmom.

Svoju skutočnú lásku k národu chce prezentovať hlavne smerom k voličom Mariana Kotlebu. Vyzval ho preto dokonca na televízny súboj, ktorý však žiaľ, ale nie prekvapivo, prehral. Jeho snaha zapáčiť sa zmätenému voličovi, ktorému by neprekážali holé hlavy s fakľami v uliciach, viedla k tomu, že argumentoval jemne, často až podporoval myšlienky vodcu neonacistov v parlamente. Sám bol pritom prekvapený z toho, že sa Kotleba neostýchal vyťahovať na Danka demagógiu i vyslovené nepravdy.

Na obranu šéfa parlamentu však nutno dodať, že nie je jediný, kto Kotlebovej deštrukcii nahráva. Promiskuita a priaznivec mnohoženstva s kresťanskými hodnotami Boris Kollár privítal v Bratislave vodcov dezinformátorov a pravicových extrémistov z ďalších európskych krajín. Dnes už vieme, že s ĽSNS spolupracuje SMER a podporou aj poloobdivom končia tiež snahy definovať vzťah k neonacistom zo strany Richarda Sulíka.

Hnedý smog pridusuje aj obyvateľov ďalších krajín Vyšehradskej štvorky. Kampaň pred eurovoľbami v Českej republike prekonáva beztak prekonané hranice politického bizáru. Viac než polovica štyroch desiatok kandidujúcich subjektov chce do Európskeho parlamentu a zároveň vystúpiť z Európskej únie. Nájdete medzi nimi kovaných neonacistov, islamofóbov, ale aj tých, ktorí žiadajú pivné poukazy hradené Bruselom, či tých s mottom „Dycky Česko!“ Brusel organizuje migráciu aj podľa kandidujúceho korupčníka Davida Ratha, ktorý si kampaňou kráti čas na vychádzke z výkonu väzby.

Čítajte ďalšie komentáre autora:

Eurokomisár Šefčovič: Súčasný energetický systém EÚ je neudržateľný

Výkon sociálneho štátu nepresvedčil. Zbytočne sa bráni liberalizmu

Tlaku na lacnú akvizíciu voliča žiaľ podľahli aj snemovné strany. Hnutie premiéra Andreja Babiša napríklad s červenou čapicou „Silné Česko“ straší pred Bruselom plánovaným presunom migrantov do krajiny, či šírením islamskej kultúry.

Poľsko s Maďarskom sú ešte ďalej a spoločnosť tam boj rozumu s krvavými očami nacionalizmu prehrala. Poľská ultrakonzervatívna vláda chce pred európskymi voľbami s heslom „Kto útočí na kresťanstvo, útočí aj na Poľsko“ poslať za mreže aktivistku, ktorá pre podporu LGBT vytvorila plagát, na ktorom je panna Mária s dúhovými farbami v pozadí.

Maďarská Orbánova oligarchia vystupovala ako protipól extrémnej pravice. Postupne však svoje názory korigovala a s hnutím Jobbik vytvorila hlasovaciu koalíciu. Ešte bližšie partnerstvo vzniklo po kritizovaných zásahoch do ústavy, justície a korupčných vyšetrovaniach. Na kritiku Bruselu odpovedajú jedným hlasom a za všetkým vidia snahu Európskej únie pretlačiť k našim južným susedom čo najviac migrantov.

Spoločnosť sa žiaľ nevie poučiť. Keď vzniknú problémy, politickí predstavitelia miesto ich riešenia hodia medzi hodnotové tábory kus mäsa, o ktorý sa pobijú. Zo súboja vychádza logicky podľa demografického rozloženia najväčší kresťanský patriot. Ten však cez krv v očiach nevidí neriešené sociálne a ekonomické problémy.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope