Osud zlievarne v Strážskom je stále vo hviezdach

Ani päť rokov po krachu Slovakia Steel Mills nie je jasné, či sa v továrni obnoví výroba. Štát vymáha miliónové dlhy.

Tie vznikli hlavne z neplatenia daní a odvodov. Začiatkom mája 2019 preto súd schválil napríklad prevedenie dlhu vo výške 3,1 milióna eur na Slovenskú konsolidačnú. Tá sa má postarať o maximálne možné zníženie straty daňových poplatníkov.

Ako sú na tom ďalšie dlhy nie je jasné. Má sa o ne postarať nový investor – nemecká oceliareň Max Aicher - no ten je ohľadom budúcnosti fabriky, ktorú v konkurze ovládol, zdržanlivý.

„Stále zvažujeme viac možností, preto nie je možné zdeľovať informácie o akýchkoľvek plánoch,“ hovorí pre Biztweet Angela Aicher, dcéra majiteľa koncernu Max Aicher.

V hre je teda obnova výroby, presun užitočného majetku do sesterskej firmy v Maďarsku, ale aj ďalší obchodný predaj, či spolupráca s iným subjektom.

Čítajte aj:

MOL vstúpil do recyklačného biznisu

Duslo s novou investíciou. Využije odpadový plyn

Skrachovanú oceliareň Slovakia Steel Mills kúpila v konkurze oficiálne maďarská OAM Ózdi Acélműve. Spoločnosť z koncernu Max Aicher sa zameriava na výrobu betonárskej ocele zo šrotu. Zamestnáva približne štyristo ľudí a jej ročná výrobná kapacita je 360 tsíc ton ocele.

Spoločnosť Slovakia Steel Mills spustila výrobu v roku 2011, ale po tri a pol ročnej prevádzke sa dostala do konkurzu. Spája sa s podozreniami z dotačného podvodu, účtovnej manipulácie aj karuselového podvodu.


Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope