Duslo s novou investíciou. Využije odpadový plyn

Šalianske Duslo modernizuje výrobu čpavku. Využije vedľajšie produkty výroby na produkciu argónu.

Pri výrobe čpavku na prevádzke vznikajú takzvané inertné plyny, ktoré sa počas syntézy čpavku nezúčastňujú reakcie. Svojou zvyšujúcou koncentráciou zvyšujú tlak v syntéze čo je nežiaduce.

„Z toho dôvodu sa inerty kontinuálne odvádzajú do spaľovacieho procesu primárneho reformingu výroby čpavku na tejto prevádzke. Navrhovanou zmenou je realizácia nových potrubných rozvodov z prevádzky Čpavok 4 do nového zariadenia na produkciu argónu - Argónovej jednotky,“ uvádza investor v projektovej dokumentácii.

Miesto toho, aby sa vedľajšie produkty výroby čpavku – metán, inertný, syntézny plyn a odplyn zbytočne spaľovali, tak budú odvádzané do nového zariadenia, ktoré z nich vyrobí technický plyn argón, využívaný napríklad pri zváraní.

Čítajte aj:

MOL vstúpil do recyklačného biznisu

EuroGas má nových investorov. Od Slovenska chce stovky miliónov

Plyny budú do argónovej jednotky odvádzané nadzemným potrubím. Technológiu má dodať firma Messer Tatragas. Projekt má okrem iného znížiť dopady na životné prostredie a zdravie zamestnancov.

Duslo Šaľa v roku 2017 utržila 396,7 milióna eur. Patrí do skupiny Agrofert, ktorej konečným užívateľom výhod je československý oligarcha a český premiér Andrej Babiš.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope