Firma na počkanie. Portugalci idú príkladom

Cestu ako zjednodušiť zakladanie podnikania hľadajú vo viacerých legislatívach. Okrem vzorových krajín ako je Estónsko, Lotyšsko, Švédsko, či Belgicko však boduje taktiež Portugalsko. Zaviedlo nenáročný štátom podporovaný systém, ktorý chuť k podnikaniu premieňa na konkrétne projekty za pár hodín.

 

Cestu ako zjednodušiť zakladanie podnikania hľadajú vo viacerých legislatívach. Okrem vzorových krajín ako je Estónsko, Lotyšsko, Švédsko, či Belgicko však boduje taktiež Portugalsko. Vymyslelo nenáročný štátom podporovaný systém, ktorý chuť k podnikaniu premieňa na konkrétne projekty za pár hodín.

Medzi najčastejšie demotivačné faktory pri vzniku podnikania patrí zložitosť administratívneho postupu pri zakladaní podniku. Tá v niektorých krajinách trvá príliš dlho, vyžaduje veľké byrokratické nasadenie zo strany záujemcu o podnikanie a stojí priveľa peňazí.

Po opakovaných návštevách niekoľkých úradov potom podnikateľ musí čakať na to, či so svojim zápisom do obchodného registra uspel alebo nie. Gro procesu pritom ostáva rovnaké u malých aj veľkých, začínajúcich aj skúsených podnikateľov.

Aby záujemca o podnikanie nebol odradený hneď v začiatku svojich snáh o založenie podnikania, bolo by vhodné skrátiť a zjednodušiť zakladanie obzvlášť malých firiem.

V Portugalsku zaviedli zakladanie firiem „na počkanie“. V niekoľkých kontaktných miestach štátna agentúra zakladá záujemcom spoločnosti behom niekoľkých minút. Stačí uhradiť 360-eurový poplatok a spĺňať základné zákonné podmienky. K zápisu do obchodného registra nepotrebuje podnikateľ žiadne špeciálne notárske overenia.

Čítajte aj:

Američania predkladajú zákon o Putinovej transparentnosti

Saudskoarabský protikorupčný boj znárodnil 107 miliárd dolárov

Francúzski podnikatelia dajú na obnovu Notre Dame miliardu dolárov

Na rozdiel od našich pomerov, kde sa štát stavia k prepisovaniu „ready made“ spoločností podozrievavo, v Portugalsku ich štát sám ponúka. Keď si záujemca vyberie zo zoznamu ponúkaných firiem, domov odchádza s novým podnikom.

Prejde iba základným preverením nezávadovosti osoby, ktoré zvládnu samotní úradníci. Štát tak nenúti krachujúcich podnikateľov nákladne a zdĺhavo upadajúce podniky likvidovať.

Miesto toho ich po očistení ponúka novým záujemcom, čo šetrí čas, peniaze a zvyšuje motiváciu podnikateľov v druhej šanci. Na druhej strane vytvára jednoduchý prístup k štartu podnikania pre tých, ktorí s biznisom ešte len začínajú.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope