Fico a Vadala. V čom spočíva hra o pravdu?

Expremiér Robert Fico fabuluje. Prečo okolo seba v prípade údajného telefonátu s Vadalom tak kope?

Vedenie Smeru trávi posledné dni nielen zúfalým hľadaním tém pre prezidentskú kandidatúru Maroša Šefčoviča. O rozsiahlu medializáciu sa pokúša aj samotný šéf Robert Fico. Ten už niekoľko dní hľadá argument, ktorým by verejnosť presvedčil, že nemá s údajnými členmi talianskej mafie, s ktorými si striedal partnerku a obchodné kontakty, nič spoločné.

Spájanie Roberta Fica s organizovaným zločinom nie je žiadnou novinkou. Tou bolo odhalenie faktov z posledného článku zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Fico ako predseda vlády nemal problém, spolu so svojimi poslancami bežne komunikovať s niekym, koho už v tom čase v Taliansku vyšetrovali ako možného významného člena skupiny 'Ndrangheta.

I keď sa bývalý predseda vlády pokúša už rok zľahčovať známosti s talianskými podozrivými osobami spomínanými v prípadoch prania peňazí, pašovania drog, či podvodov s eurofondami, obhajoba mu prechádza len u časti verejnosti, ktorá vníma provládne, či paradoxne protisystémové médiá.

„Poznám ich všetkých.“ Tieto slová mali odznieť v prítomnosti policajtov v utajení z úst talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu v súvislosti s plánovaním pašeráckej cesty na prepravu drog z Južnej Ameriky cez Slovensko.

Muž spájaný s talianskou mafiou aj slovenským úradom vlády sa sám chválil kontaktami na slovenskej polícii i colnici. Iste, Vadala mohol byť len chválenkár, ktorý si dobré vzťahy s úradom vlády vymýšľal. Problémom však ostali personálne prepojenia, ktoré možno dokázať z obchodných registrov, či piarmymi svedectvami a inými dokumentami zverejnenými Ficovými ľuďmi vo verejných zdrojoch.

Nemusíme pritom pozerať na infantilné fotografie z osláv poslancov Smeru s Vadalom na Facebooku. Pripomeňme, že v blízkom kontakte s Talianom bol tajomník bezpečnostnej rady s previerkou prísne tajné Viliam Jasaň. Muž, na ktorého bol Fico v bezpečnostných otázkach odkázaný podľa obchodného registra figuroval v štruktúrach firmy PRODEST, kde bol zapísaný aj Antonino Vadala. Do Talianska vydaný dotačný podvodník, ktorý je podozrievaný z členstva v jednej z najnebezpečnejších svetových zločineckých skupín 'Ndrangheta, teda podnikal s človekom, ktorý mal ako jeden z najvyššie postavených bezpečnostných pracovníkov štátu prístup ku ktorejkoľvek bezpečnostnej stránke štátu.

Po vražde Jána Kuciaka a následnom Jasaňovom arogantnom nekomunikovaní bol stiahnutý vládou, naoko dočasne, dokiaľ sa nepreukáže, že šlo o vykonštruované obvinenia. Po búrke verejného odporu však Jasaňa vymenili definitívne.

Pre Roberta Fica je ešte zahanbujúcejší prípad jeho pravej ruky a štátnej radkyne. Mária Trošková údajne pracovala ako asistentka expredsedu vlády Roberta Fica od roku 2014. Údajne uvádzame preto, že to nie je jasné a úrad vlády, navzdory porušeniu zákona o slobodnom prístupe k informáciam žiadne detaily k jej pozícii žiadnemu médiu neuviedol.

Od 1. marca 2015 bola zamestnankyňou Kancelárie predsedu vlády v dočasnej štátnej službe. V roku 2015 získala miesto hlavnej štátnej radkyne. Toto miesto pritom oficiálne neexistuje a vymysleli ho pre Troškovú.

Úrad vlády odmietol zverejniť jej kvalifikáciu, predchádzajúce pracovné skúsenosti, výšku platu či presné vymedzenie pracovných povinností. Bola známa iba z bulváru a nahých fotiek pre pánske časopisy. Bulvár ju viackrát prichytil v intímnych situáciach s Ficom. Expremiér svoju údajnú milenku opakovane vodil na oficiálne štátne návstevy, aj s predstaviteľmi najvyšších zahaničných delegácií, na čo sa opakovane zahraniční diplomati sťažovali.

Čítajte ďalšie komentáre autora:

Populizmus v praxi. Klamstvá majú farbu krvi

Veľké problémy pre malého Fica

Z odborníka slovenským politikom. Šefčoviča čaká kariérny zlom

Trošková figurovala ako štatutárka vo viacerých firmách Antonina Vadalu. Bola podľa svedectiev jeho milostnou partnerkou a údajne spolu nejaký čas aj žili. Ako je možné, že sa stala pravou rukou premiéra dodnes nikto nevysvetlil.

Ešte horšie pre expremiéra vyznela správa o tom, že sa jeho hlas objavil na nahrávkach, ktoré sú súčasťou Vadalovho mafiánskeho procesu v Taliansku. Robert Fico na medializáciu reagoval agresívne, nič však nevysvetlil. Nasledovalo mávanie akýmsi listom, ktorý telefonát vyvracia v televízii. Problém bol iba v tom, že list odmietal komukoľvek ukázať.

Po ďalších týždňoch prípravy PR obrany Fico uikázal kópiu listu, ktorý konštatuje, že prokurátor Juraj Novocký nezistil od svojich talianskych kolegov, že by v prípade vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka existovala nahrávka expreméra Fica s Vadalom. Problém je v tom, že list nedokazuje nič. Nahrávka sa totiž podľa talianskych novinárov nachádza v spise iného prípadu.

Dokument, ktorým argumentuje Robert Fico, hovorí o tom, že nahrávka nie je súčasťou spisu n. 1899/18 RGNR Mod. 44, ktorý vznikol v rámci slovensko-talianskej spolupráce pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka s partnerkou. Táto nahrávka však údajne je súčasťou úplne iného spisu iného prokurátora v inom prípade. Ficovi hrá do kariet, že nahrávka slúži ako dokazovací materiál v živom spore, preto Taliani nesmú nič zverejniť.

Snahy bývalého premiéra, ktorý nechápe spoločenskú emóciu a aj po tom, čo vyšlo najavo, že jeho policajný prezident nechával lustrovať novinárov na médiá útočí, stavia svoju defenzívu na niečom, čo pripomína správanie zločincov. Miesto argumentácie prichádzajú nové vulgarizmy a vyhrážky, zatiaľ len právnymi krokmi. V atmosfére príprav ďalších náhubkových zákonov chce šéf Smeru zase zastrašovať. Neuvedomuje si však, že slovenská mediálna scéna už na dno narazila. Nemá sa preto čoho báť.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope