Regulovaná a neregulovaná cena. Ako na zmenu dodávateľa energií?

Raz ročne má každý klient možnosť zhodnotiť výhodnosť jeho zmluvy s dodávateľom energií. Zmena je často na mieste a nemusíte sa jej báť.

Ste za transformáciu slovenskej energetiky na výraznejšie zapojenie obnoviteľných zdrojov?

Náklady za bývanie a energie sú často významnými položkami v rodinnom, ale aj firemnom rozpočte. Mnoho odberateľov pritom považuje vzťah so svojim dodávateľom za samozrejmosť a nad tým, aké iné možnosti má, sa ani nezamýšľa.

Ako sa v ponukách energetických dodávateľov vyznať a nenechať sa nachytať? Faktúry za elektrinu a plyn obsahujú regulovanú a neregulovanú časť. Výšku regulovaných poplatkov určuje regulačný úrad, druhú, teda neregulovanú časť konečných cien, určujú dodávatelia.

S regulovanou časťou ceny dodávateľ nepohne a zľavu v nej nepripraví. Tú neregulovanú však meniť vie a práve tam smiete zatlačiť na to, aby cenotvorbu prepísal.

Čítajte aj:

Index daňovej spoľahlivosti. Aké odmeny získate?

Ako požiadať o odklad daňového priznania

Časť dodávateľov sa chváli tým, že "ich zákazníci zaplatia za elektrinu len o 10 percent viac". Majú však na mysli celkovú cenu, ktorá sa spriemeruje s regulovanou zložkou, a tým sa na prvý pohľad zníži. Všímajte si preto porovnanie neregulovanej časti.

Nárast ceny tejto časti elektriny znamená, že dodávateľ skúša ukryť zdraženie a zvýšenie vlastnej marže za celkový nárast ceny určený regulátorom (ten to počíta na základe viacerých trhových parametrov).

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope