Sulík pre Biztweet: Snáď Igor vie, čo robí

Toto je tá slávna ´hrádza proti extrémizmu´, ktorú sa pasovali postaviť páni Fico, Danko a Bugár. Namiesto toho extrémistom rastú percentá. Myslím si, že v takejto rozhodujúcej dobe sa nehodí hazardovať s dôverou ľudí a zľahčovať zahraničnopolitické témy pomocou kandidatúry. Snáď Igor vie, čo robí, ale osobne by som sa k tomu postavil oveľa zodpovednejšie. Predseda SaS Richard Sulík v rozhovore pre Biztweet.

Biztweet: Po konci v Európskom parlamente ste predstavili novú a pomerne prekvapujúcu európsku kandidátku. Považujete svoju misiu v Bruseli za ukončenú a na základe čoho ste kandidátku zostavovali?

Richard Sulík: Práca v europarlamente ma veľmi bavila. Bol to iný pohľad na politiku a z tej perspektívy mi hašterenie v slovenskom parlamente pripadalo skutočne ako z iného vesmíru. Bolo by jednoduché kandidovať opäť, ale situácia sa za posledných 12 rokov vyvíja stále rovnako, a bohužiaľ k horšiemu. Rozhodol som sa, že sa budem venovať naplno slovenskej politike a venujem do toho všetku svoju energiu. Strana Sloboda a Solidarita je pripravená prevziať zodpovednosť za krajinu, z europarlamentu sa však voľby vyhrať nedajú. Presvedčíme ľudí, že sme tou správnou voľbou, a to osobne.

Biztweet: Prečo chce do europarlamentu Lucia Nicholsonová? Nie je to pri pohľade na jej preferenčné hlasy pre stranu z hľadiska domácich parlamentných volieb riziko?

Richard Sulík: Lucia je ideálna kandidátka a jej politický výtlak je, práve naopak, výhodou. Roky sa venuje sociálnym témam, pomoci ľuďom, ktorí sú postihnutí či akokoľvek inak znevýhodnení. Viem si ju predstaviť ako skvelú europoslankyňu.

Biztweet: Jeden z posledných prieskumov ukázal nebývalý prepad preferencií SaS, ktorá skončila dokonca za pravicovými extrémistami. Nie je to varovný signál?

Richard Sulík: Toto je tá slávna ´hrádza proti extrémizmu´, ktorú sa pasovali postaviť páni Fico, Danko a Bugár. Namiesto toho extrémistom rastú percentá a nedôvera občanov voči politikom sa prehlbuje. Súčasná vláda totiž nedokáže ľudí presvedčiť, že sa dá prestať kradnúť a že krajina sa dá viesť zodpovedne a bez škandálov. Naopak, neustálymi lapsusmi vyvolali v spoločnosti morálnu krízu. Toto však nevyriešia ani kotlebovci s ich nezmyselnými riešeniami typu dva plus dva je sedemnásť, ani nové strany bez akýchkoľvek skúseností a poučení z minulosti. Dokáže to len strana s riešeniami, obsahom, zázemím a osobnosťami.

Biztweet: Podľa kritikov može byť problémom odchod výrazných osobností - Mihála, Poliačika, teraz aj Nicholsonovej. Nevzniká v SaS autoritatívny subjekt založený len na vašej popularite?

Richard Sulík: Samozrejme, že nie. SaS je a vždy bola stranou odborníkov, a keď sa niektorí z nich budú angažovať v europarlamente, je to pre nás len ďalším prínosom, nie stratou. Navyše, ako som povedal, ja ako predseda strany kandidovať nebudem. Idem sa naplno venovať Slovensku a presvedčeniu ľudí, že najlepšia voľba je SaS.

Biztweet: Ktorých ľudí vidíte ako prichádzajúcich nových lídrov strany?

Richard Sulík: Máme 8 reformných diel, ktorých autormi sú čelní predstavitelia strany, všetko odborníci a spoľahliví ľudia. Máme 15 tímlídrov a 5 expertov, ktorých riešenia pokrývajú všetky dôležité oblasti života. Sme pripravení.

Čítajte aj:

Drotován: Rača nedovolí zmeniť vinice na výstavbu

Daniel J. Krátky pre Biztweet: Vlastníme aktíva za 90 miliónov

Veronika Remišová: Všetci v hnutí robíme niekedy chyby

Biztweet: Stále platí, že si trúfate vyhrať voľby?

Richard Sulík: V tejto situácii to pre Slovensko vidím ako najlepšiu možnú alternatívu. Máme ľudí, máme riešenia a jasný plán. Vieme, ako to ideme urobiť, z momentálnej ponuky na politickom trhu sme jediní, kto toto môže o sebe povedať.

Biztweet: Je viac než pravdepodobné, že to bez spojenia s partnermi nepôjde. Budete pracovať so Spolu a Progresívnym Slovenskom a nebojíte sa strát, ktoré zaznamenáva tradičný partner Oľano?

Richard Sulík: Koalície sa robia až po voľbách. Z povolebnej spolupráce sme vylúčili Smer, SNS a samozrejme ĽSNS. Vláda s nimi by jednak nemala zmysel, a jednak by sme sa nikdy takto nezapredali pre vidinu vlády. SaS má úplne iné hodnoty a ciele. So všetkými ostatnými stranami budeme rokovať a urobíme všetko, čo treba na postavenie zodpovednej reformnej vlády.

Biztweet: Ako vnímate prekvapujúci krok a vyjadrenia Igora Matoviča z posledných dní? Neubližuje spoločnej myšlienke poraziť Smer?

Richard Sulík: Myslím si, že v takejto rozhodujúcej dobe sa nehodí hazardovať s dôverou ľudí a zľahčovať zahraničnopolitické témy pomocou kandidatúry. Snáď Igor vie, čo robí, ale osobne by som sa k tomu postavil oveľa zodpovednejšie.

Biztweet: Ako hodnotíte odstúpenie vášho kandidáta z prezidentských volieb a vyjadrujete niekomu bezvýhradnú podporu?

Richard Sulík: Vážim si ľudí, ktorí vedia pre dobro ostatných a krajiny spraviť zodpovedné rozhodnutia. Zodpovednosť za štát a čestnosť sú hodnoty, na ktorých staviame.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope