Dopravné prostriedky na odpis. Automobily nebudú dávať zmysel

95 percent automobilov parkuje na parkoviskách, zaberá miesto a upcháva komunikácie. Budúcnosť dopravy bude podľa odborníkov vyzerať inak.

Ste za transformáciu slovenskej energetiky na výraznejšie zapojenie obnoviteľných zdrojov?

 

"V 95% prípadov sú súkromné vozidlá nehybné na parkoviskách, dopravné zápchy a dokonca sú zaparkované v domácnostiach," popisuje Carlo Ratti neefektívny stav celosvetového používania automobilov. Inžinier, architekt a riaditeľ projektu "Senseable City Lab" v Massachusetts Institute of Technology (MIT) Carlo Ratti sa domnieva, že riešenie kolabujúcej dopravy v mestských aglomeráciách spočíva v konceptoch zdieľania vozidiel, ale aj zapájaní nových dopravných prostriedkov.

Príliš často, alebo príliš málo

Iniciatívy kreatívcov a dopravných analytikov vo viacerých krajinách monitorujú hlavne to, ktoré komunikácie sú nakoľko vyťažované, aká časť vozidiel je skutočne vyťažená a ako uľaviť komunikáciam, ktoré sa nachádzajú v centrálnych obývaných častiach miest.

Čítajte aj:

Ellison vo vedení Tesly

Eichler v Izraeli investuje do kryptomien

Tie často zbytočne zaťažujú občasní šoféri a naopak šoféri, ktorí jazdu autom nadužívajú. Prvá skupina často zaparkuje na prepotrebnom parkovacom mieste a blokuje túto kapacitu tým, ktorí ju skutočne potrebujú aj niekoľko dní. Druhá skupina zas prehnaným používaním automobilu aj na presuny na krátkych vzdialenostiach, prepcháva komunikácie.

Segway, kolobežka

V oboch prípadoch sa mestské aglomerácie snažia tieto javy potláčať zvýšeným zapojením alternatívnych dopravných prostriedkov ako segwaye, či elektrické kolobežky. Často na vlastné náklady, či formou podpory jednoduchého zdieľania týchto prostriedkov znižujú vyťaženosť komunikácií, ale tiež uhlíkovú stopu.

Aj v slovenských a českých mestách už niekoľko pilotných projektov funguje tiež. Budúcnosť týmto prostriedkom praje. Okrem riešenia problémov v doprave totiž prinášajú aj benefity pre jazdca. 

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope