Nakupujte zodpovedne. Ekologicky a ekonomicky

Nakupujte v konzumnej dobe tak, aby ste neničili planétu, na ktorej žijete. Ekologické nakupovanie nemusí byť len lifestyle výstrelok za veľa peňazí.

Ste za transformáciu slovenskej energetiky na výraznejšie zapojenie obnoviteľných zdrojov?

Vyššie ceny potravín, ale aj viac možností ako sa pri nakupovaní správať zodpovedne. To so sebou prinesie nový rok do našich obchodov. Aby ste si nemuseli siahnuť hlbšie do vrecka, mysleli aj na prírodu a vyhli sa konzumu, skúste tieto výzvy, ktoré pripravil portál igelitka.com:

  • Použiť sedliacky rozum.
    Zlaté pravidlo! Ak je niečo v akcii, ešte to neznamená, že je to výhodná kúpa, alebo že to nevyhnutne potrebujem. Ľudia majú radi pocit, že niečo výhodne kúpili a ušetrili. Červené cenovky im ho radi poskytnú, aj keď to nemusí byť vždy tak. Oveľa viac napovie prepočítanie a porovnanie ceny šampiňónov alebo džúsu na kilogram či liter.
  • Nakupovať toľko, koľko sa doma zje.
    Akcie 3+1 zadarmo sú síce lákavé, ale mnohokrát vedú akurát tak k plytvaniu potravinami. Zjesť štyri ananásy pred tým, ako začnú hniť, nie je jednoduché. Ľudia radi nakupujú plné nákupné košíky, pretože majú pocit hojnosti. Smetné koše plné potravín však navodzujú pocit hlúposti.
  • Vybrať si lokálne produkty.
    Dáte si radšej syr, ktorý prešiel tisíc kilometrov a cestou vyprodukoval množstvo emisií, alebo ten, ktorý vyrobil mliekar tridsať kilometrov od vášho bydliska? Okrem toho, že podporíte ekonomiku vo svojom regióne, spoznáte pravú chuť potravín.
  • Ekologické musí byť aj ekonomické.
    Ekológia znamená neplytvať zdrojmi. Ale nielen prírodnými, ľudskými či energetickými, ale aj finančnými. To, že si kúpim ekologické vrecúška na zeleninu za 5 eur, ešte neznamená, že zachraňujem planétu. Môžem si ich ušiť zo starej záclony. A namiesto z bambusovej či kovovej slamky za 2 eurá sa môžem napiť z pohára.
  • Zvoliť si lepšiu alternatívu.
    Voľná či balená mrkva? Pivo v skle či plechovke? Múka, droždie, syr alebo mrazená pizza? Zemiaky alebo predpečené hranolky? Nie je to ľahké, ale aj v slovenských supermarketoch sa dá zvoliť si ekologickejšiu a ekonomickejšiu cestu. Bez obalov alebo s obalmi, ktoré sa ľahko recyklujú.
  • Konzumovať menej.
    V súčasnej dobe sa konzumujú nielen potraviny, ale aj móda či elektronika. Každý týždeň sa v obchodoch objavujú nové kolekcie oblečenia, z ktorých je po pár mesiacoch handra na umývanie dlážky. Elektronika sa obmieňa ešte predtým, ako doslúži. Skúsme si vyberať nadčasovejšie.
  • Dať veciam druhú šancu.
    Nakupovanie z druhej ruky sa na Slovensku neprávom dlho zaznávalo. Vo svete sa bazáre či second handy tešia väčšej obľube. Takéto nakupovanie je pritom ekonomické a zodpovedné, keďže nepodporuje neudržateľnú výrobu. A okrem toho, dajú sa tam kúpiť štýlové šaty na kamarátkinu svadbu za 2,50 eura.