Ako požiadať o odklad daňového priznania

Podnikáte a chcete daňové priznanie odložiť? Kedy máte nárok na odklad daňového priznania a ako o odloženie priznania žiadať?

Podľa zákona o dani z príjmov je daňovník povinný podať daňové priznanie do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia a do tejto lehoty musí aj daň zaplatiť. Dátum na podanie daňového priznania, ktorý si každý podnikateľ každoročne opakuje, je teda najčastejšie 31. marec.

Podnikatelia však v istých prípadoch majú možnosť túto povinnosť o niekoľko mesiacov posunúť. Smú požiadať o odklad daňového priznania o tri kalendárne, alebo šesť kalendárnych mesiacov.

Aké sú podmienky? O predĺženie lehoty na podanie daňového priznania smú žiadať daňovníci v konkurze, v likvidácii, či dediči za zomrelého daňovníka. Tí smú lehotu predĺžiť najviac o tri kalendárne mesiace.

Predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania k dani z príjmov o šesť kalendárnych mesiacov môžu daňovníci, ktorým počas zdaňovacieho obdobia plynuli príjmy zo zdrojov v zahraničí.

Oznámenie o predĺžení lehoty musí byť odoslané daňovému úradu najneskôr do troch kalendárnych mesiacov po skončení zdaňovacieho obdobia.

Čítajte aj:

Ako na súhrnný výkaz DPH

Ako na ročné vyúčtovanie

Ako žiadať refundáciu zahraničného ošetrenia

Novou predĺženou lehotou na podanie daňového priznania k dani z príjmov je koniec kalendárneho mesiaca, v ktorej bude daňové priznanie podané a daň na úhradu aj zaplatená.

Formulár na Oznámenie daňovníka o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania nájdete vo vašej aplikácii portálu Finančnej správy pod kartičkami Správa daní - Daň z príjmov fyzickej osoby/Daň z príjmov právnickej osoby - Oznámenie daňovníka o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb