Vláda robí zbrojársky biznis bez súťaže. Vraj je predražený

Štátne prezbrojenie armády pištolami Českej zbrojovky je vylobované a predražené, tvrdí konkurencia.

To o čom biztweet.eu polemizoval dávnejšie sa pred mesiacom potvrdilo. Slovenská armáda nakúpi zbrane od Českej zbrojovky. Problém je v tom, že bez súťaže a predražene. Aspoň podľa konkurencie.

To, že Česká zbrojovka postavila spoločne s MSM Martin novú výrobu v Novákoch ju oprávňuje obchodovať so slovenskou armádou. 0bíde množstvo bezpečnostných previerok, ktoré sú pri zahraničných dodávateľoch vo veciach bezpečnosti nutné.

Obchádzajú súťaž

„Česká zbrojovka Uherský Brod politickým lobbingom dosiahla medzivládne memorandum o spoločnom obstaravaní, vďaka čomu obchádzajú verejnú obchodnú súťaž," kritizuje kroky vlády generálny riaditeľ spoločnosti Grandpower Jaroslav Kuracina.

Jeho spoločnosť vyrába pištole svetovej kvality a už je v ozbrojených zložkách zavedená. Jaroslav Kuracina biztweet.eu potvrdzuje, že o armádnu zákazku má záujem aj jeho firma. Napriek nižšej cene však jej ponuka vládu nezaujala. „Priamym zadaním predajú našej armáde pištole o zhruba 120 Eur na kuse drahšie, než bola naša ponuka,“ hovorí Kuracina. 

O tom, že dodávky zbraní pre armádu zaistia Česi sa hovorí od konca minulého roka. Počas slávnostného otvorenia továrne CZ-Slovensko minulý mesiac v Novákoch ministri obrany Českej republiky a Slovenska Martin Stropnický a Martin Glváč podpísali vyhlásenie o spolupráci pri vytváraní podmienok pre zhotovovanie ručných zbraní. "Touto deklaráciou sme sa dohodli, že budeme unifikovať zbrane," poznamenal Glváč.

Česi Slovákov postrčia

Preložené do bežnej reči, spoločný podnik s podporou vlády je akousi odplatou za to, že Slováci nakúpia pištole a útočné pušky Českej zbrojovky.

Česi boli konkrétnejší. Česká republika je pripravená poskytnúť slovenským ozbrojeným silám potrebnú súčinnosť v priebehu prípadného zavádzaní ručných zbraní Českej zbrojovky do výzbroje. "Je skutočnosťou, že nové ručné zbrane českej konštrukcie a výroby sa v Armáde Českej republiky plne osvedčujú. Aj preto nás záujem slovenskej strany o tieto zbrane teší a veríme, že naše skúsenosti môžu byť pre našich partnerov prínosom pri ich vlastnom rozhodovaní, " povedal agentúram český minister obrany Martin Stropnický.

Doterajšie vybavenie vojakov a policajtov naráža na hranicu svojej životnosti a je v katastrofálnom stave. Nakupovať preto plánuje aj polícia. „Väčšina policajtov používa zbrane kalibru 9mm Makarov (vz. 82), ktoré boli dané do výkonu služby v ešte roku 1992. Postupne chceme tento kaliber nahradiť kalibrom 9 mm Luger,“ konštatuje hovorkyňa Ministerstva vnútra Slovenskej republiky Alena Koišová.

Okrem pištolí bude rezort investovať aj do nákupu ostreľovacích pušiek a samopalov. „Plánujeme zakúpiť okolo 25 tisíc kusov zbraní,“ konkretizuje čísla Alena Koišová.

 

Čítajte viac: 

Česká zbrojovka vstupuje do VOP Nováky

Štát chce nakúpiť desaťtisíce zbraní. Megaobchod vyzbrojí policajtov aj vojakov

Ruskí vojaci sa k nám dostanú behom pár dní. Čo vie na obranu Slovensko postaviť?