Sociálny len v názve. Pozitívny Smer už neexistuje

Robert Fico na sneme strany Smer nenechal nikoho na pochybách o tom, že má stranu pod kontrolou. Akákoľvek snaha o hodnotovú politiku, ktorou sa strana kedysi chválila, ustúpila nenávisti a povahovému bahnu.

Na sneme predseda strany hovoril ako jediný líder. Peter Pellegrini vystupoval submisívne a pred kolegami nemal premiér ani krátky príhovor. Veľavravná scéna odzrkadľuje to, čoho sa časť verejnosti obávala. Nulová sebareflexia nepriniesla žiadne zmeny a novú ministerku vnútra spoločne s predsedom vlády Fico predstavil ako svoje mladé pušky.

I keď spomínal niečo o tandeme Fico – Pellegrini, hovorila iba prvá časť dvojbloku. A nezmenila ani jazyk. Miesto programu, či hodnotových odkazov lietala trenčianskym snemom iba nenávisť, ataky a hrozby.

„Považujem za veľkú chybu, že sme po vražde novinára a jeho priateľky nekomunikovali náš príbeh. To bola najväčšia chyba, ktorú sme v danej situácii urobili. Musím vyzvať všetkých členov strany, že toto sa už musí skončiť. Na každý útok proti nám, kde sa budeme cítiť byť silní, musíme mať dostatok sily odpovedať normálnymi legálnymi prostriedkami, ktoré sú k dispozícii,“ burcoval Fico spolustraníkov.

Bohužiaľ potvrdilo sa jeho lživé PR smerovanie. Zase opakoval, že sa podozrenia, pre ktoré Slovensko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nepotvrdili. Urobil zo seba poškodeného. Dokonca poľutoval nepriamo Máriu Troškovú či Viliama Jasaňa, ktorí rozpačito odstúpili po tom, čo sa potrvdili ich vzťahy s talianskou mafiou.

Robert Fico opakovane spája vyšetrovanie vraždy mladého páru s tým, prečo musel z postu premiéra odstúpiť. Opakuje tak mystifikáciu, ktorou chce dosiahnuť zmazanie pamäte verejnosti. Ľudia v uliciach nežiadali koniec vlády preto, že by podozrievali zo zapojenia do vraždy ľudí z úradu vlády. Po konci dekády trvajúcej hegemónie volali preto, že vôbec existovali prepojenia najvyššie postavených predstaviteľov úradu na taliansku mafiu.

Tie sa potvrdili a nemusíme pripomínať aké boli blízke. Nevysvetlený ostal aj rýchly postup ľudí blízkych ľuďom z organizovaného zločinu strmhlav štruktúrami úradu. Neobvyklý a bez dodržiavania zvyklostí. Ľudia chceli koniec vlády preto, že si Fico za najvyššiu štátnu radkyňu vybral fotomodelku a bývalú partnerku mafiána a úradu vlády šéfoval bez potrebného preverenia muž, ktorý s talianskymi mafiánmi podnikal. A tak ďalej.

Napísal by som aj „nevracajme sa k tomu“. Robert Fico sa však k tomu vracať chystá. Zregenerovaný, s krvou v očiach a s klamlivým PR, ktoré nákladne prezentuje v spriaznených médiách, či tých, ktoré v šírení jeho propagandy vidia potenciál.

„Štandardné“ média expremiér obvinil zo snahy vyvolať v krajine prevrat. Opakoval obvinenia z finančnej spolupráce s tajomnými zahraničnými silami, či toho, že vytvárajú jednostranné a monopolné videnie sveta.

Čítajte ďalšie komentáre autora:

Konšpirátor Babiš. Premiér blbec, či Orbánov učeň?

Nová smerácka TV? Pravda vzbudzuje obavy

Globálny pakt o migrácii spája populistov. O čo ide?

„Štandardné médiá úplne rezignovali na svoju základnú povinnosť informovať. Už sa ani nesnažia oddeliť názor od spravodajstva. Média nepochopili, že ich jedinou cestou v dobe internetu a sociálnych sietí šíriacich bez problémov akúkoľvek lož, je absolútna dôveryhodnosť. Teraz je šanca pre štandardné médiá. Táto krajina je úspešná, ale keď si otvoríte naše noviny, naše médiá, máte pocit, že žijeme v jednej zaostalej africkej krajine, kde nič nefunguje,“ hovorí Fico.

Muž, ktorý roky neodpovedá na novinárske otázky sa sťažoval napríklad aj na to, že ho novinári k článkom o jeho osobe či strane neoslovujú. Ale na to sme si už taktiež zvykli. Na čo si však zvykať nechceme je to, že muž, ktorý sa do histórie navždy zapísal ako konšpirátor, muž, ktorého vlády priniesli najtvrdšie podmienky pre podnikanie médii a slobode slova „utiahli šrúby“ najviac od mečiarizmu, hrozí v dobe, kedy je Slovensko zase kritizované pre obmedzovanie novinárskej slobody, novým balíkom náhubkových zákonov.

Summa summarum. Sebareflexia z najhoršieho roku viac ako dekádu trvajúceho obdobia vlády sociálnej demokracie sa rovná takmer nule. Smer si nepriznal žiadnu chybu a chuť má akurát tak na pomstu. Sľubuje ďalšiu volebnú výhru a Slovensku rysuje trajektóriu orbánizmu.

Prvej časti názvu strany zodpovedal len sľubovaný sociálny balíček na pomoc sociálne odkázaným matkám. Bez hodnotenia ekonomických dopadov však nutno dodať, že je to príliš málo a príliš neskoro.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope