Ako na imunitu vo vyššom veku?

V posledných dňoch sa často skloňuje slovo imunita. Dôvodom bola hlavne chrípková epidémia a vlna bacilov útočiacich na nás zo všetkých strán. Prichádza opakovane a s čoraz silnejšou razanciou.

 

Mnohí z nás si na posilnenie obranyschopnosti organizmu spomenú až v okamihu, keď na nás choroby už útočia. To už je však neskoro. Náš imunitný systém musíme podporovať neustále a začať s tým s predstihom.

Každý dostaneme nejakú obranyschopnosť organizmu do vienka, jedná sa o imunitu vrodenú. V priebehu života si tiež budujeme imunitu prekonanými chorobami – teda imunitu získanú.

Aby sme boli schopní s bacilmi bojovať, je potrebné dbať na správnu výživu, zdravý životný štýl a ak je to nutné, tiež podporiť náš organizmus užívaním tých správnych doplnkov stravy. Ich potreba a druh sa mení ruku v ruke s vekom.

Oslabenú imunitu mávajú najčastejšie deti, ktorých imunita sa ešte postupne vyvíja a potom tiež seniori. Tí ju zase majú za celý svoj život skôr opotrebovanú. Ovplyvňuje ju tiež nutnosť užívania liekov, zmena spôsobu života, prítomnosť ochorenia alebo zmena telesnej kondície a prístupu k životu.

Ako posilniť "opotrebovaný" imunitný systém?

Základ imunity hľadajte v črevách.

Zdá sa Vám to zvláštne? Potom vedzte, že je to naozaj tak. Práve v črevách sa nachádza až 70 percent našej imunity. Sídli v nich totiž mnoho baktérií, ktoré potrebujeme k správnemu tráveniu. A správne trávenie je zase potrebné k tomu, aby sa nám črevá nezanášali "odpadom" z potravy. Je teda dobré užívať probiotiká, ktorá obnovujú črevnú mikroflóru.

Zdravý životný štýl

Snažte sa jesť zdravo, dodávať telu všetky potrebné živiny a vitamíny. Snažte sa vyhnúť stresu a zaraďte do svojho denného režimu pravidelné prechádzky.

Enzýmy

Správne fungovanie imunity v našom tele riadia aj niektoré enzýmy. Sú natoľko chytré, že rozpoznajú, kedy je potrebné imunitný systém povolať do boja a kedy ho naopak utlmiť. Udržujú tak zdravú a potrebnú rovnováhu imunitného systému. Problém nastane, keď je obranyschopnosť nášho organizmu narušená. Potrebné enzýmy v našom tele chýbajú a je potrebné ich doplniť. Vhodným prípravkom je napríklad Wobenzym, ktorý pôsobí nielen pri poruchách imunity ale aj proti zápalom a opuchom.

Kedy spustiť boj za zdravú imunitu?

Vytvoriť si obranný štít proti bacilom nie je úloha na pár dní. Je potrebné začať dostatočne dopredu. S podpornou terapiou je dobré začať s niekoľkotýždňovým predstihom, aby Vám mohla pomôcť plnou silou. Pokiaľ s ňou začnete v dobe, keď už cítite prvé príznaky choroby, jej účinok bude obmedzený, aj vtedy však môže zmierniť priebeh ochorenia.

Detoxikačná kúra pre naše črevá

Hlavne po zime je ten najlepší čas dopriať našim črevám očistnú kúru. Organizmus je unavený a my potrebujeme načerpať novú silu. Niet lepšieho načasovania. S výberom ale opatrne, niektoré očistné kúry Vám môžu skôr ublížiť ako pomôcť. Správnou voľbou je napríklad užívanie riasy chlorelly. Vďaka nej totiž budú správne fungovať nielen naše črevá, ale zároveň bude chránená aj naša pečeň. Toxíny sa už nebudú hromadiť v orgánoch, dôjde aj k očiste našej krvi. Ani účinky užívania chlorelly sa však nedostavia hneď. Je potrebné byť trpezlivý a v užívaní vytrvať.

Ako vybrať ďalšie doplnky stravy pre podporu imunity?

Spolu s vekom sa mení aj nároky na vitamíny a minerály. Zohľadnite teda svoj vek aj pri výbere doplnkov stravy. Tie, ktoré sú určené pre vekovú skupinu 50+ bývajú obohatené o prírodné tonizéry, ktoré pomáhajú udržať vitálny a zdravý organizmus, zlepšujú prekrvenie končatín, obnovujú pamäť; a tiež o látky pre zlepšenie zraku. Medzi prírodné tonizéry patria napríklad Ginkgo biloba alebo ženšen; k lepšiemu zraku zasa vedie cesta cez užívanie luteínu alebo čučoriedky.