Kráľ vodky Roustam Tariko

Ropa, plyn či stavebné zákazky od štátu? Medzi najvýznamnejších ruských miliardárov patrí aj veľkopodnikateľ, ktorému postačuje niečo pre Rusov typické. Hrá prvé husle v produkcii vodky.

Rodák z Tatarstanu nežil v ľahkých pomeroch. Tatari boli Sovietmi utláčaní, a tak svojho otca či strýka pre nútené práce v táboroch nikdy nevidel. Keď mal 17, podarilo sa mu odcestovať na štúdium ekonomiky do Moskvy.

Popri štúdiu si privýrabal, ako každý iný, brigádami, či prácou v reštauráciách. Nezastiera, že veľa premýšľal o nepsravodlivosti sveta, v ktorom žije, rodine a tom, ako sa v ťažkých pomeroch presadiť. Ako v mnoho iných ekvivalentných prípadoch i v ňom frustrácia z chudoby vyvolala až nezdravú kariérnu snahu.

Gorbačovove reformy otvorili možnosť súkromného podnikania a Tariko sa jej hneď chytil. V Moskve sa zameral na služby pre zahraničných turistov. Podarilo sa mu pracovať aj pre taliansku spoločnosť, ktorá na východnú stranu železnej opony vozila exkluzívnu klientelu.

Dostal sa tak do styku s európskymi maniérmi, spoznal luxus a pochopil, že po ňom bude dopyt aj medzi ruskými privilegovanými skupinami spoločnosťami. So zahraničným kapitálom a partnermi sa mu podarilo získať povolenie pre dovoz cukroviniek Ferrero Rocher, čoskoro sovietskym boháčom zachutilo aj jeho Martini.

Čítajte aj:

Sesterské duo snov. Dohromady majú takmer miliardu dolárov

Amancio Ortega: Gurru úžitkovej módy

Chelsea, Manchester City, či Paríž? Medzi oligarchami vyčnieva iný

Skutočne významný majetok mu priniesol kapitalizmus. Držal sa toho, čo mal overené – ruskej lásky k alkoholu. Jeho firma Roust sa po krátkom čase stala dominantným distribútorom liehovín a ovládol tri štvrtiny importu zahraničných značiek, medzi ktorými dominovali Johnnie Walker a Baileys.

Za kráľa ho korunovalo rozhodnutie, pustiť sa aj do domáceho alkoholového trhu. Začal vyrábať prémiovú vodku Ruský štandard a postupne ovládol nielen ruský trh, ale exportne zahltil aj ďalších 80 krajín sveta.

V roku 1999 rozšíril portfolio investícií o partnerstvo s firmou McKinsey & Co., spoločne založili Ruskú štandardnú banku. Dnes ovláda viac ako polovicu trhu spotrebiteľských úverov v Rusku a zamestnáva približne 25 tisíc ľudí. Jeho súkromný majetok predstavuje zhruba 1,75 miliardy amerických dolárov.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope